Україна сама вирішує, коли умови для мирних переговорів будуть сприятливими, – генсек НАТО

Джерело: Reuters

17 серпня генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна сама вирішує, коли будуть сприятливі умови для початку будь-яких переговорів із Росією.

“Саме українці і тільки українці, можуть вирішити, коли є умови для переговорів, і хто може вирішити за столом переговорів, яке рішення є прийнятним”, – сказав Столтенберг.

Виступаючи на конференції в норвезькому місті Арендал, він додав, що роль НАТО полягає в підтримці України.

Цю заяву зроблено після коментарів керівника апарату Генерального секретаря Столтенберга в НАТО Стіана Єнссена, за які той вже вибачився.

“Його (Єнссена) слова та це моє повідомлення, яке і є головним посланням НАТО, полягає, насамперед, в тому, що політика НАТО незмінна – ми підтримуємо Україну”, – сказав Столтенберг.

ДОВІДКОВО: Раптове дипломатичне непорозуміння між Україною та НАТО через коментарі керівника апарату Генерального секретаря Єнса Столтенберга привернуло увагу громадськості. Стіан Єнссен припустив, що країні доведеться віддати частину своєї території в обмін на вступ до Альянсу.

Вже 16 серпня Єнссен перепросив за суперечку в інтерв’ю норвезькій газеті VG, котра опублікувала його оригінальний коментар.

Він зауважив, що його коментар “був частиною більшої дискусії щодо можливих майбутніх сценаріїв в Україні, і я не повинен був говорити це так”.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…