В США пересаджена від свині нирка прижилася в тілі людини

Джерело: Associated Press

Хірурги пересадили свинячу нирку людині з мертвим мозком і понад місяць вона працювала нормально. Такий критичний крок до операції нью-йоркська команда сподівається згодом спробувати на живих пацієнтах.

Вчені по всій країні намагаються навчитися використовувати органи тварин для порятунку людських життів.

Останній експеримент відзначає найдовше функціонування нирки свині в тілі людини – понад місяць. Дослідники збираються відстежувати роботу нирок протягом другого місяця.

“Чи справді цей орган буде працювати як людський? Поки що виглядає що так. Це виглядає навіть краще, ніж людська нирка”, — сказав доктор Роберт Монтгомері, директор Інституту трансплантації Нью-Йоркського університету.

Імовірність того, що свинячі нирки одного разу можуть допомогти зменшити нестачу органів для трансплантації, переконала сестру Моріса Міллера з Нью-Йорку пожертвувати його тіло для експерименту. Він раптово помер у віці 57 років від раніше недіагностованого раку мозку, що виключає звичайне донорство органів.

“Я боролася з цим. Але йому подобалося допомагати іншим, і я думаю, це те, чого хотів би мій брат. Тому я запропонував їм свого брата. Він буде в медичних книгах і житиме вічно”, — розповіла про своє рішення його сестра Мері Міллер-Даффі.

Спроби трансплантації від тварини людині або ксенотрансплантації десятиліттями зазнавали невдачі, оскільки імунна система людини атакувала чужорідну тканину. Зараз дослідники використовують генетично модифікованих свиней, щоб їхні органи краще відповідали людському тілу.

Минулого року за спеціальним дозволом регуляційних органів хірурги Університету Меріленда пересадили генно-відредаговане серце свині вмираючому чоловіку, у якого більше не було інших варіантів лікування. Він вижив, проте через два місяці орган відмовив з невідомих причин, але це дало новий досвід для майбутніх спроб.

Понад 100 000 пацієнтів перебувають у національному списку трансплантації, і тисячі помирають щороку так і не дочекавшись своєї черги.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.