Російська війна виявилася вигідною для американських виробників зброї – WP

Джерело: The Washington Post

Російсько-українська війна змусила американські оборонні компанії активізувати своє виробництво та розширити заводські потужності.

Як розповіли у виданні, з 44,5 млрд доларів, виділених Сполученими Штатами на виробництво озброєнь для України та поповнення американських запасів, Пентагон на сьогодні залучив 18,2 млрд, або 40,8% від загальної суми, підписавши відповідні контракти.

Зазначається, що США вкладають інвестиції у розширення виробництва боєприпасів, безпілотників, зенітних ракет та інших видів озброєнь, зосередивши увагу переважно на 155-міліметрових артилерійських снарядах.

З лютого 2022 року Пентагон уклав контракти на виробництво таких снарядів на суму 2,26 млрд доларів, що дозволило наростити виробництво з 14 тис. одиниць на місяць станом на лютий 2022 року до близько 20 тис. на місяць сьогодні. Очікується, що невдовзі виробництво має досягти 28 тис. на місяць, а до осені 2025 року планується виробляти 1 млн снарядів на рік.

При цьому різке збільшення виробництва снарядів змусило Сполучені Штати шукати нових постачальників тротилу. Польща була головним американським джерелом цієї вибухової речовини, але Пентагон працює зі своїми союзниками й партнерами над збільшенням постачань, у тому числі з Японії.

У виданні зауважили, що війна відрізала Сполучені Штати від одного джерела тротилу на сході України, де компанія “Зоря” у 2020 році уклала багаторічну угоду на його постачання для американського підрядника.

Самі США більше не виробляють тротил, перейшовши на його замінник під назвою IMX – вибухівку, яка забезпечує потужність із меншим ризиком випадкової детонації, зауважили співрозмовники газети.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше. 

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки LEOPARD, всюдиходи Bandvagn та дрони Vector.