Чому Африка дуже важлива для Путіна – пояснив експерт Atlantic Council

Джерело: експерт аналітичного центру Atlantic Council Брайєн Вітмор у коментарі DW

Ймовірно, Кремль, як і раніше, відводить важливу роль у своїх планах засновнику ПВК “Вагнер” Євгену Пригожину, і що йому ще надасться можливість “довести свою корисність”. Таку думку висловив експерт аналітичного центру Atlantic Council Брайєн Вітмор, коментуючи публікацію нового відеозвернення Пригожина, записаного, як стверджується, в Африці.

Африка, звичайно, дуже важлива для Росії. І це підтверджує саміт БРІКС, що проходить зараз, – зазначив Вітмор, вказавши на деякі дії ПВК “Вагнер” у Центральноафриканській Республіці, в Лівії, Малі та Судані.

Появу Пригожина саме в Африці експерт пояснює тим, що “недавній переворот у Нігері набув яскраво вираженого антизахідного характеру, який Росія, безумовно, хотіла б використовувати у своїх цілях”.

Водночас, пояснив експерт, переслідування Пригожина після заколоту проти Кремля могло б стати небезпечним для Путіна, оскільки голова ПВК “Вагнер” має серйозну підтримку серед російських еліт.

Також Вітмор акцентував важливість відносин Росії з африканськими державами в умовах самоізоляції Москви. Він додав, що нині Глобальний Південь дуже важливий для Росії, оскільки саме там знаходяться єдині союзники, які в неї залишилися, крім Білорусі.

Через декілька днів після того, як регулювальні органи на два місяці зупинили польоти ракети Starship компанії SpaceX на Марс, фірмі Ілона Маска загрожує великий штраф за ймовірні порушення безпеки двох запусків минулого року.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 20 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо у вечірні години максимального споживання.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.