Китай, ймовірно, допоміг Росії в облаштуванні фортифікаційних укріплень на території України – WSJ

Джерело: The Wall Street Journal

Китай, ймовірно, допоміг Росії облаштувати оборонні укріплення на тимчасово окупованих територіях України. На це вказує характер окремих торгових контрактів між двома країнами.

Як розповіли у виданні, за перші сім місяців поточного року обсяги двосторонньої торгівлі між країнами зросли на 36%. При цьому в постачаннях зафіксовано багато техніки, що має подвійне призначення і може бути використана у військових цілях.

Примітно, що РФ більш ніж утричі наростила імпорт китайських екскаваторів саме тоді, коли російська армія почала облаштовувати свої оборонні позиції після закінчення осіннього контрнаступу ЗСУ.

“Китайські компанії дозволили Росії побудувати укріплення в Україні. Це не збіг. Рік тому, коли російська армія почала відступати, вона справді почала окопуватись”, – прокоментував на умовах анонімності старший науковий співробітник Атлантичної ради.

Водночас у виданні зауважили, що за час повномасштабного вторгнення Китай передав Росії тисячу безпілотників, замаскованих під дитячі іграшки, 6 вертольотів, оптичні приціли, вироби з титанових сплавів, що використовуються у виробництві озброєння, та авіаційні деталі, призначені для військової авіації.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.