В Криму тривають обшуки та затримання кримських татар

Джерело: видання “Ґрати”

У Бахчисараї працівники ФСБ провели обшуки у будинках кримських татар та затримали шістьох активістів з руху “Кримська солідарність”. Їх підозрюють у зв’язках з ісламською партією Хізб ут-Тахрір.

З початку анексії Криму це – вже п’ята справа Хізб ут-Тахрір у Бахчисараї.

Як раніше повідомляли Букви, обшуки розпочались вранці 24 серпня в будинках Руслана Асанова, Сейдамета Мустафаєва, Ремзі Неметулаєва, Абдулмеджита Сейтумерова, Аметхана Умерова та Ельдара Якубова.

“Батько відчинив двері, вони відразу піднялися нагору, повалили чоловіка на підлогу. Я була у ліжку з дитиною, чоловіка спустили, мене залишили. Залишилася одна людина – не знаю, хто це – і я з дитиною. Якийсь час я перебувала нагорі, потім дозволили, щоб чоловік піднявся нагору. А мене спустили вниз. Обшук проводили у кожній кімнаті по шестеро людей, плюс двоє понятих”, – розповіла дружина Абдулмеджита Сейтумерова Аміне.

Фото: “Ґрати”

Вона додала, що у них забрали телефони і не дозволили зателефонувати адвокатам.

Обшуки розпочались приблизно о 4 ранку, а завершились до 8 години.

У всіх забрали паспорти, мобільні телефони, електроніку і кілька релігійних книг. Свідки підтверджують, що дві книги від видавництва Хізб ут-Тахрір підкинули самі оперативники. У будинку Сейдамета Мустафаєва книгу поклали в диван, а в будинку Руслана Асанова – у ванну.

“Цю книгу нам підкинули, але, будучи мусульманами, хіба ми не маємо права читати релігійні книги? Читаючи релігійні книги, ми не вчиняємо злочину. Ісламські книги ми читали і читатимемо”, – сказала Есма Мустафаєва.

Після проведення обшуку шістьох кримських татар відвезли до управління ФСБ у Сімферополі. В жодному з будинків так і не залишили протоколів обшуку.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.  

Колишній лідер збірної України з футболу Євген Коноплянка завершив кар’єру.