Американський моряк, якого звинувачують у зґвалтуванні студентки, уникнув кримінальної відповідальності

Джерело: CNN

Моряк, звинувачений у зґвалтуванні студентки з Академії торговельного флоту США, погодився відмовитися від акредитації для роботи на кораблях, але він не буде притягнутий до кримінальної відповідальності.

Згідно з документами берегової охорони, моряк торгового флоту Едгар Сайсон добровільно здав свою державну грамоту минулого тижня після того, як Берегова охорона США внесла зміни в адміністративну скаргу, подану проти нього, і звинуватила його в сексуальному насильстві над своєю підлеглою Хоуп Хікс. За словами її адвоката, федеральні прокурори нещодавно повідомили Хікс, що вони не будуть подавати кримінальні звинувачення проти Сайсона. 

Цей випадок привернув національну увагу майже два роки тому, коли Хікс опублікувала свою розповідь про інцидент у блозі, де розповіла, що була на комерційному кораблі посеред океану в рамках шкільної програми підготовки. Одного вечора Сайсон та інші старші офіцери змусили її вживати алкоголю. За її словами, після того, як вона стала недієздатною, Сайсон напав на неї і зґвалтував. Тоді їй було 19 років.

Сайсон раніше сказав, що заперечує звинувачення Хікс. Відмовившись від своєї здатності працювати на комерційних суднах, Сайсон уникнув слухання за звинуваченнями в адміністративному нападі проти нього.

Записи, отримані CNN, показали, що берегова охорона протягом тривалого часу поблажливо ставилася до моряків, яких було звинувачено в сексуальних злочинах.

Берегова охорона, наприклад, не вжила жодних дисциплінарних заходів проти Сайсона і навіть відновила його офіційне посвідчення до розслідування CNN. Вже після виходу матеріалу CNN у березні 2023 року берегова охорона подала скаргу з вимогою тимчасово вилучити облікові дані Сайсона за порушення, більше ніж через рік після того, як Хікс вперше повідомила про свої звинувачення береговій охороні восени 2021 року. Але навіть тоді Сайсона все ще міг працювати. Зрештою агентству знадобилося майже два роки, щоб успішно утримати Сайсона від роботи на комерційних суднах.

Цього тижня берегова охорона повідомила CNN, що вона “прагне запобігати сексуальним порушенням у морській галузі та реагувати на звинувачення своєчасно, професійно та послідовно”.

У заяві для CNN Хікс сказала, що вона розчарована тим, що Сайсона не було притягнуто до кримінальної відповідальності, але висловила полегшення, що ця справа підійшла до кінця. 

“Я сподіваюся, що це покаже іншим у подібних ситуаціях, що справедливість можлива, і що більше тих, хто вижив, досягнуть подібних результатів”.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 29 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 136 бойових зіткнень. Найгарячіша ситуація залишається на Покровському напрямку, також ворог активний на Курахівському напрямку.

У Північній Кореї розширили список злочинів, за які передбачена смертна кара. Зокрема найвища міра покарання передбачена за південнокорейський сленг, пропаганду та незаконну зброю.

Ізраїль готується здійснити “обмежене наземне вторгнення” до Лівану, підтвердив американський високопосадовець.

Станом на 29 вересня оперативна ситуація на Харківському напрямку залишається складною. Сили оборони України продовжують стримувати натиск російських окупаційних військ.

28 вересня Міністерство оборони Литви оголосило про передачу нової партії військової допомоги Україні.