За рік сума збитків довкіллю, завданих вторгненням росіян, зросла до 2 трильйонів – міністр

Джерело: Руслан Стрілець/Facebook

27 серпня міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець повідомив, що за рік сума збитків завданих вторгненням росіян довкіллю зросла у п’ять разів.

Так, у травні 2022 року після вигнання окупантів з Київщини міністерством були озвучені перші цифри після повномасштабного вторгнення – 13,2 млрд грн.

У серпні 2022 року сума збитків становила 385 млрд грн. Вже у грудні того ж року після деокупація Харківщини, звільнення Херсону майже 1,5 трлн грн збитків довкіллю.

Тоді як у серпні 2023 року відомство отримало актуалізовані дані у розмірі 2 трлн гривень. Одначе, поки що продовжується робота з обрахунку збитків за кейсом Каховської ГЕС.

Сума росте щодня. Це далеко не остаточні цифри. Повну картину отримаємо після деокупації всієї України, — зауважив міністр.

Джерело: Руслан Стрілець/Facebook

27 серпня – День екологічного боргу України. Стрілець пояснив, щороку Global Footprint Network визначає за допомогою спеціальної формули той день, коли певна держава використала річний об’єм поновлюваних природних ресурсів.

Методологія показує, коли кожна окрема держава починає жити “в кредит”.

Все, що ми беремо у природи від сьогоднішнього дня, буде коштом майбутніх поколінь. Для всієї планети цей день настав ще 2 серпня. Дата Дня екологічного боргу показує те, як ми жили у 2019 році – до повномасштабного вторгнення. У 2026-2027 роках у дослідженнях Глобальної мережі екологічного сліду побачимо, як війна вплинула на “кредитну історію” у сфері використання природних ресурсів, — мовиться у дописі глави відомства.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…