Польща та країни Балтії пообіцяли закрити кордон з РБ, якщо відбудеться «критичний інцидент»

Джерело: CNN

28 серпня міністр внутрішніх справ Польщі Маріуш Камінський заявив, що його країна спільно з країнами Балтії обіцяють закрити свої кордони з Білоруссю у разі, якщо станеться “критичний інцидент”.

Камінський пояснив, що ситуація загострюється.

Багато тижнів, кілька місяців ми маємо справу з поверненням міграційного тиску на наш кордон. Те саме стосується кордонів наших партнерів, – зазначив він на пресконференції у Варшаві після зустрічі з латвійським, литовським та естонським колегами.

Тоді як розміщення “кількох тисяч найманців” з групи “Вагнер” в Білорусі додало “новий елемент” до ситуації вздовж кордону, зауважив польський міністр.

Ми сповнені рішучості діяти разом, якщо виникне критична ситуація, незалежно від того, польський, литовський чи латвійський кордон, ми негайно застосуємо відповідь. Усі пункти пропуску, які досі були відкриті, як пасажирські, так і товарні, будуть закриті, – попередив Камінський.

На початку серпня Польща оголосила про свої плани перекинути приблизно 10 000 військових на свій східний кордон на тлі посилених побоювань стосовно зростаючої присутності найманців “Вагнер” у РБ.

Камінський акцентував, що для стабілізації ситуації на кордоні з Білоруссю потрібні дві речі.

Насамперед він закликав білоруського лідера Олександра Лукашенка наказати військам ПВК “Вагнер” “негайно залишити” РБ і забезпечити повернення мігрантів, які збираються вздовж білоруського кордону, до країн походження.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький раніше попереджав, що дислоковані в Білорусі бойовики можуть переодягнутися під мігрантів, намагаючись перетнути кордон.

Зауважимо, протягом доби, 26 серпня, 101 особа, серед яких були мігранти з Конго та Ірану, намагалася нелегально потрапити на територію Польщі з боку Білорусі.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.