В Австралії в мозку жінки вперше в історії знайшли живого хробака

Джерело: Sky news

64-річній британці, яка жила в Австралії та переживала забудькуватість і депресію, видалили з мозку паразитичну аскариду довжиною 8 см.

Вона була госпіталізована в січні 2021 року після трьох тижнів болю в животі та діареї, а потім сухого кашлю та нічної пітливості. До 2022 року її симптоми розвинулися до забудькуватості та депресії, що спонукало медичних працівників направити її до іншої лікарні та перевірити мозок.

МРТ-сканування її мозку показало, що рухливий гельмінт – паразитична аскарида – живе в ураженні правої лобової частки її мозку.

Хірургічне втручання стало єдиним виходом і лікарі успішно видалили аскариду, яка мала 8 см у довжину та 1 мм у діаметрі.

Цей випадок, ідентифікований як личинка третьої стадії нематод Ophidascaris robertsi, є безпрецедентним в історії медицини та був задокументований у журналі Emerging Infectious Diseases.

Дослідження хробака показало його приналежність до родини паразитів, як правило, виключно для змій. Це був перший задокументований випадок зараження людини таким паразитом.

Медики підозрюють, що жінка випадково проковтнула яйця черв’яка, з’ївши їстівну траву, яка була забруднена зміїними фекаліями, однак справжню причину не можна підтвердити.

Медики вважають, що після того, як яйця вилупилися в її тілі, личинки вирушили в її мозок. На це могли вплинути ліки, які вона приймала.

“Ми припустили, що вона ненавмисно спожила яйця або безпосередньо з рослинності, або забруднивши руки чи кухонне обладнання”, — сказали медики.

Подальші медичні процедури показали відсутність будь-яких додаткових черв’яків у її тілі.

Медичні експерти наголосили на важливості постійного моніторингу, оскільки дослідження на щурах показали, що яйця хробака можуть зберігатися в організмі понад чотири роки.

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував парламенту проголосувати у другому читанні за законопроєкт №11474 про особливості продажу пакетів акцій, що належать державі у статутному капіталі банків. 

Київська обласна прокуратура поновила право власності держави на ліс, що має особливе значення для екології столичного регіону. Рішеннями суду у чотирьох справах задоволено позови прокурорів до низки юридичних осіб про повернення лісових земель у Бориспільському районі загальною площею понад 60 га.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.