У ВР запропонували скасувати відстрочку від мобілізації для здобувачів другої вищої освіти

Джерело: Федір Веніславський в інтерв’ю Українським Новинам

Представник президента у Верховній Раді Федір Веніславський запропонував скасувати відстрочку від мобілізації для тих, хто вдруге здобуває вищу освіту.

Він заявив, що в умовах війни “абсолютно справедливо” обмежитись однією вищою освітою, а якщо людина здобуває третю, четверту вищу освіту, то “це точно не може бути підставою для відстрочки під час воєнного стану”.

Він також додав, що з початку повномасштабного вторгнення збільшилась кількість абітурієнтів, яким більше ніж 30 років.

“Якщо людина в магістратурі навчається відразу після закінчення навчання, то це здобуття вищої освіти магістра. Якщо вона вступила в аспірантуру одразу після навчання, то зрозуміло. А коли людина має перерву і лише під час війни раптом захотіла займатися науковою діяльністю, то це викликає запитання”, – сказав народний депутат.

При цьому він зазначив, що є певна кількість людей, яка дійсно хоче стати науковцями, проте є й ті, що зловживають цим.

“Людина навчається на денній формі у будь-якому віці і має право на відстрочку, але ми розуміємо, що є зловживання… Навіть у багатьох закордонних вищих навчальних закладах відкрили цілі факультети, тому що це – заробляння грошей, та і в Україні також почали відкривати. Це те, що потребує редагування, оскільки ми розуміємо, що є зловживання”, – розповів Веніславський.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.