Швейцарія оголосила про боротьбу з відмиванням грошей: росіяни втратять змогу обходити західні санкції

Джерело: Financial Times

Швейцарія запропонувала радикальні заходи для боротьби з відмиванням грошей, намагаючись позбутися репутації країни як притулку для нечесно здобутих доходів. І попри те, що план уряду спрямований на боротьбу з відмиванням грошей загалом, громадяни РФ, зокрема ті, хто намагається обходити санкції, займають важливе місце при обговоренні посилення фінансового режиму.

Основні положення запропонованого законопроєкту:

  • усі зареєстровані компанії, трасти та інші юрособи мають розкрити своїх бенефіціарних власників;
  • вимоги стосовно боротьби з відмиванням грошей вимагатимуться і від юристів, консультантів, бухгалтерів та інших провайдерів послуг. Вони повинні перевіряти клієнтів, зберігати інформацію про результати перевірок, повідомляти владу про підозрілі випадки;
  • вводяться заходи, покликані запобігти обходу санкційних обмежень;
  • поріг для оплати готівкою угод з дорогоцінними металами знижений зі $114 000 до $17 100.

Швейцарія опинилася під особливим міжнародним тиском з метою посилення фінансового контролю в результаті повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Попри те, що багата альпійська країна підтримувала ЄС у введенні санкцій проти РФ, критики звинувачували Берн у неадекватному контролі за дотриманням обмежень.

Швейцарія залишається єдиною країною в Європі, яка не має реєстру бенефіціарних власників. Критики стверджують, що це дозволяє олігархам та злочинцям з усього світу ховати гроші, користуючись послугами юристів та консультантів.

Влада країни пропонує зробити реєстр закритим, однак, надати доступ регуляторам, уряду, а також акредитованим банкам та юристам, які проводять перевірку клієнтів. Вести реєстр буде федеральна поліція. Критики вже попереджають, що остаточні заходи можуть бути значно пом’якшені.

Згідно з політичною системою Швейцарії, яка базується на консенсусі, необхідний період консультацій з політичними партіями, кантональними урядами та громадськими групами, включаючи впливове банківське та адвокатське лобі. Це відбудеться протягом наступних трьох місяців.

На цей вікенд можна сміливо планувати прогулянки та роботу на відкритому повітрі — буде прохолодно,…

Очільник Головного управління розвідки Міноборони (ГУР) Кирило Буданов підтвердив, що зараз на сході Росії майже 11 000 північнокорейських піхотинців проходять підготовку для участі в бойових діях в Україні.

Протягом минулої доби, 17 жовтня, на фронті зафіксували 210 бойових зіткнень. Росіяни активно обстрілюють позиції українських захисників, зокрема, залучивши близько 1450 дронів-камікадзе. 

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.