У межах «Армії дронів» на фронт вперше передали бойові турелі та роботизовані платформи

Джерело: Міністерство цифрової трансформації України

У межах проєкту “Армія дронів” на фронт вперше поставили роботизовані технології українського виробництва – бойові турелі “Шабля” та наземні платформи “Рись”.

Також на фронт передали 900 FPV-дронів, понад сотню “Мавіків” та “Матрісів”.

“Передали на фронт 25 автоматичних бойових турелей з дистанційним керуванням “Шабля” та 5 наземних платформ “Рись”. Разом із безпілотниками інновації українського виробництва підсилять бійців у контрнаступі та найголовніше – збережуть життя наших захисників та захисниць”, – зазначив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Відтак, інноваційні розробки допоможуть дистанційно уражати більше ворожих позицій і зберігати життя захисників та захиниць. Одні з таких українських розробок — бойові турелі “Шабля” та платформи “Рись”.

Зображення: Міністерство цифрової трансформації України

“Шабля” – це платформа, на яку можна встановити кулемети, гранатомети чи іншу зброю і дистанційно уражати ворога на відстані до 2 км. Турель оснащена відеокамерою та тепловізором, що дозволяє керувати нею з укриття чи іншого безпечнішого місця. Тож військові можуть знищувати противника, а ворог не дізнається про позиції українських захисників. Зокрема, за допомогою комплексу “Шабля” можна збивати ворожі БпЛА, що летять на невеликій висоті.

Роботизована платформа “Рись” безпечно доставляє турелі чи інше обладнання до місця призначення. Військовий керує за допомогою пульта управління і перевозить установки на віддалені бойові місії. Завдяки цьому військовим не потрібно особисто перевозити установки, ризикуючи життям.

Зображення: Міністерство цифрової трансформації України

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…