Міноборони прийняло на озброєння низку зразків іноземної зброї

Джерело: Міністерство оборони України

Наказом міністра оборони України Олексія Резнікова від 28 серпня на озброєння Збройних сил України прийнято чергові зразки іноземного озброєння.

Мовиться про артилерійські системи і міномети іноземного виробництва, зокрема про:

  • 152 мм самохідну гармату-гаубицю VZ.77 “DANA”;
  • 155 мм самохідну гармату “Zuzana-2”;
  • 155 мм саморухому гаубицю TRF1;
  • 105 мм гаубицю M101;
  • 120 мм міномет M/41D;
  • 82 мм міномет EM-82;
  • 82 мм міномет Warrior 82.

Всього з 24 лютого 2022 року прийнято на озброєння і допущено до експлуатації у ЗСУ 246 зразків озброєння та військової техніки. Це у сотні разів більше, ніж у будь-який рік з моменту незалежності України.

В їх числі також допущено до експлуатації і 82 зразки безпілотних авіаційних комплексів.

“Це надзвичайний прорив в системі забезпечення ЗСУ. Таку практику вже апробовано, і ми її використовуємо для швидкого і ритмічного прийняття наданого Україні іноземного ОВТ на озброєння Збройних сил України”, – зазначив очільник Міноборони.

А також додав, що процедура – достатньо проста, де ключовим чинником є наявність коду НАТО для того чи іншого озброєння, що надходить в межах міжнародної технічної допомоги.

Оскільки переважну більшість наданого озброєння та військової техніки (ОВТ) уже кодифіковано в Альянсі, то в Україні воно береться на озброєння наказами Міністерства оборони України.

“Використовуючи цей механізм, ми швидко, без зволікань, уникаючи бюрократичної тяганини, проходимо етапи циркуляції паперів і приймаємо ОВТ на озброєння. Така практика повною мірою задовольняє потреби ЗСУ і відповідає підходам наших партнерів”, – пояснив міністр оборони України Олексій Резніков.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.