США надішлють в Україну перші снаряди зі збідненим ураном

Джерело: Reuters

Адміністрація Байдена вперше надішле в Україну суперечливі бронебійні боєприпаси, що містять збіднений уран.

Снаряди є частиною нового пакету військової допомоги Україні, який буде оприлюднено наступного тижня. 

Боєприпаси можуть бути випущені з американських танків Abrams, які мають бути доставлені в Україну найближчими тижнями.

Один із чиновників сказав, що майбутній пакет допомоги сягатиме від 240 до 375 мільйонів доларів. За словами офіційних осіб, вартість і вміст пакета ще уточнюються. 

Використання боєприпасів зі збідненим ураном викликає дискусії, оскільки противники, такі як Міжнародна коаліція із заборони уранової зброї, стверджують, що вживання або вдихання пилу збідненого урану становить небезпечні ризики для здоров’я, включаючи рак і вроджені дефекти.

Сполучені Штати використовували боєприпаси зі збідненим ураном у величезних кількостях під час війн у Перській затоці 1990 і 2003 років і під час бомбардувань НАТО колишньої Югославії в 1999 році.

Міжнародне агентство з атомної енергії повідомляє, що дослідження в колишній Югославії, Кувейті, Іраку та Лівані “показали, що існування залишків збідненого урану, розсіяних у навколишньому середовищі, не становить радіологічної небезпеки для населення постраждалих регіонів”.

6 липня президент Володимир Зеленський анонсував розробку нової стратегії України на морі. Найближчим часом документ має затвердити РНБО.

Віктор Медведчук та Оксана Марченко є наближеними до керівництва російської федерації, перебувають в особистих дружніх зв’язках з главою РФ Володимиром Путіним.

У Центрі національного спротиву поінформували, що представники РПЦ на тимчасово окупованих територіях посилюють зусилля у межах кампанії з агітування українських дітей до армії РФ.

Станом на 6 липня Київ відновив дві третини власних генеруючих потужностей після російських ракетних обстрілів, повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

6 липня російські війська здійснили артилерійський обстріл Нікопольщини. Внаслідок чого загинула жінка.