Зеленський провів розмову з Макроном: обговорили актуальні потреби в обороні

Джерело: Володимир Зеленський/Facebook

3 вересня президент Володимир Зеленський провів “ґрунтовну й конкретну розмову” з главою Франції Емманюелем Макроном.

Сторони детально обговорили ситуацію на полі бою, кожен із напрямків. Глава Української держави передав актуальні потреби в обороні й висловив вдячність за потужну оборонну підтримку та постійну допомогу в розширенні можливостей воїнів.

Франція справді цінує свободу й допомагає захищати її, — заначив Зеленський.

Також під час розмови обговорили конкретику стосовно безпеки в Чорному морі, та “зернового коридору”, який має бути продовжений. Домовилися посилити взаємодію в захисті морських шляхів.

Окрім цього, президент повідомив про важливу домовленість стосовно безпекових гарантій: команди України та Франції працюватимуть над двостороннім документом щодо гарантій.

Також сторони обговорили підготовку Глобального саміту миру та активну лідерську участь Франції в роботі над реалізацією “Формули миру”. Зеленський наголосив, що дуже важливо, щоб якнайбільше країн світу приєдналися, зокрема держави Глобального Півдня.

Франція та її компанії братимуть участь у нашому Форумі оборонних індустрій, який активно готуємо. Про це теж домовлено, — мовив він.

Протягом дня, 27 вересня, армія РФ здійснила 41 обстріл прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 95 вибухів. 

Китай і Бразилія в п’ятницю, 27 вересня, продовжили зусилля щодо свого плану припинення війни Росії в Україні, попри те, що Президент України Володимир Зеленський відхилив цю ініціативу як таку, що відповідає інтересам РФ.

Станом на 22:00 в п’ятницю, 27 вересня, на даний час по всій лінії фронту відбулося 170 бойових зіткнень. Найгарячішою сьогодні залишалася ситуація на Покровському та Курахівському напрямках. Також ворог активний на Куп’янському, Лиманському та Времівському напрямках.

З тимчасово окупованих територій вдалось повернути дев’ять дітей та 20-річного хлопця з братом.

Наступного року НАТО створить нове сухопутне командування поблизу кордону з Росією у Фінляндії, якому буде доручено керувати операціями сухопутних сил альянсу в Північній Європі в разі війни.