Ердоган: РФ має два конкретні запити для підтвердження продовження зернової угоди

Джерело: Anadolu

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що РФ попросила надіслати два конкретні запити на підтвердження продовження зернової угоди.

Ердоган пояснив, що запити стосуються:

  • Повторного підключення російського аграрного банку до системи SWIFT;
  • Страхування суден, що використовуються для перевезення зерна в порти Європи.

За словами глави Туреччини, Росія експортує 120-130 мільйонів тонн зерна на рік. Однак, відключення російських банків від системи SWIFT унеможливлює отримання грошових переказів.

Крім того, РФ також скаржиться, що судна, які перевозять зерно, повинні бути застраховані, аби транспортувати товари до Європи та інших портів, та через існуючі санкції “британська страхова компанія не страхує судна”.

Туреччина бере участь у спробах укласти – а потім продовжити – зернову угоду між Україною та Росією за посередництва ООН.

4 вересня у Сочі відбулася зустріч президентів Туреччини та Росії. Основною її темою було відновлення дії “Чорноморської зернової ініціативи”. Після переговорів, Ердоган заявив, що Україні необхідно “пом’якшити свій підхід” для відновлення “Чорноморської зернової ініціативи”, з якої Росія вийшла в липні.

Натомість глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що умови Росії щодо відновлення Чорноморської зернової угоди є “шантажем”.

Раніше глава МЗС Туреччини Хакан Фідан заявив, що відновлення Чорноморської зернової угоди є “критично важливим” для продовольчої безпеки.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.

Норвегія стала першою країною у світі, де кількість електрокарів перевищила кількість бензинових автомобілів. Прогнозується, що до 2026 року електричних авто у країні також стане більше, ніж дизельних.

Посли країн “Великої сімки” підтримали та привітали схвалення Радою закону щодо реформи митниці.

Новообрана президентка Мексики Клаудія Шейнбаум  підтримує ту саму зовнішню політику свого попередника щодо невтручання у зовнішні справи. Нещодавно вона відхилила запрошення українського президента Володимира Зеленського відвідати Київ.