G7 відклала перегляд цінової стелі для російської нафти – Reuters

Джерело: Reuters

Лідери “Великої сімки” та союзники відклали регулярний перегляд схеми обмеження цін на російську нафту, навіть попри те, що більша частина нафти з РФ торгується вище встановленого ліміту через зростання світових цін.

“Російські виробники знайшли способи продавати нафту, використовуючи менше західних кораблів і страхових послуг, що ускладнює для Заходу забезпечення дотримання існуючого цінового обмеження, оскільки компанії, що сприяють торгівлі, знаходяться поза межами їхньої компетенції”, – зазначило агентство.

Країни G7 спільно з ЄС та Австралією запровадили механізм обмеження цін на російську нафту у грудні 2022 року. Вже у лютому 2023 року було запроваджено стелю цін на російську нафту.

Спершу у ЄС домовилися переглядати стелю цін кожні два місяці і в разі необхідності коригувати її, а країни G7 – “за необхідності”, включаючи “впровадження та дотримання”.

Попри це G7 не переглядала верхню межу з березня, і чотири джерела, знайомі з політикою G7, сказали, що група не планує найближчим часом розглядати питання щодо коригування схеми.

“У червні або липні були деякі переговори про перегляд або, принаймні, розмови про це, але офіційно цього так і не відбулося”, – сказало одне дипломатичне джерело.

Співрозмовники Reuters повідомили, що, хоча деякі країни ЄС були зацікавлені в перегляді, вони заявили, що Сполучені Штати і члени G7 не мають особливого бажання вносити зміни.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.