Newsweek: Україна адаптує вітчизняні протикорабельні ракети, щоб завдавати ударів на далекі відстані

Джерело: Newsweek

Україна працює над модернізацією вітчизняних протикорабельних ракет “Нептун” для посилення своїх можливостей завдавати ударів на далекі відстані, зокрема і у тимчасово окупованому Росією Криму.

“Модифіковані ракети “Нептун”, які Київ розробив перед початком повномасштабного вторгнення Росії, є частиною цих зусиль”, — прокоментував Ян Вільямс, заступник директора проекту протиракетної оборони Центру стратегічних і міжнародних досліджень.

Як розповіли у виданні, новим українським протикорабельним ракетам “Нептун” приписували знищення російського чорноморського флагману “Москва” лише через декілька місяців після вторгнення.

Разом з цим нещодавно Київ натякнув на розробку наземної версії “Нептуна”. Зокрема секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов заявив, що наприкінці серпня “нова, абсолютно сучасна” ракета спрацювала “бездоганно”, знищивши російську систему ППО в Криму.

Про те, що Україна застосувала оновлену версію своєї ракети “Нептун”, повідомив The War Zone та джерело в українському оборонному відомстві на умовах анонімності.

За словами Вільямса, оскільки потреби України в системах великої дальності для ураження віддалених російських цілей значно перевищують постачання їх союзниками, Київ знайшов власний вихід.

“В ідеальному світі місії наземного нападу — не найкраще використання сучасних протикорабельних ракет, які спеціально створені для потоплення важкоброньованих військових кораблів у морі. Але Україна зіштовхнулася з реальним дефіцитом систем глибокого удару”, — наголосив Вільямс, додавши, що Київ використовує ці ракети, оскільки позбавлений доступу до американських тактичних балістичних ракетних систем ATACMS, або німецьких крилатих ракет Taurus.

Зазначено, що і США, і Німеччина відмовилися передати Україні ці системи, попри те, що Велика Британія та Франція на початку цього року надали власні крилаті ракети великої дальності Storm Shadow та SCALP.

“Україна пристосовується і використовує те, що має під рукою”, — підкреслив Вільямс.

Протягом дня, 5 жовтня, російські загарбники здійснили 61 обстріл прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 108 вибухів. 

Станом на 22:00 суботи, кількість бойових зіткнень на фронті збільшилась до 147.

Україна представить свій “план перемоги” на черговій зустріч із лідерами країн Контактної групи з питань оборони України (Рамштайн) в Німеччині 12 жовтня, повідомив Президент України Володимир Зеленський.

В партії “Слуга народу” заявили, що керівниця Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяна Крупа, яку викрили на незаконному збагаченні, була обрана депутатом, але не є членкинею партії.

Сьогодні, 5 жовтня, російські війська обстріляли три райони Донецької області, внаслідок чого двоє людей загинули та ще шістьох поранено.