США та Велика Британія запровадили санкції проти членів російського кіберзлочинного угруповання Trickbot

Джерело: пресслужба Міністерства фінансів США

Уряди Сполучених Штатів Америки та Великої Британії запровадили санкції проти 11 членів російського кіберзлочинного угруповання Trickbot.

Зауважується, що Росія вже давно є безпечним притулком для кіберзлочинців, зокрема групи Trickbot.

Зокрема угруповання атакувало критично важливі об’єкти інфраструктури та медичні заклади США під час пандемії COVID-19. Також троянський вірус Trickbot заразив мільйони комп’ютерів у всьому світі, включно з американськими компаніями та приватними особами.

Ці кіберзлочинці прагнуть залишатися анонімними, пересуваючись у тіні Інтернету, щоб завдати максимальної шкоди та вимагати гроші у своїх жертв, – зазначив міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі. – Розкриваючи їхні особистості, ми підриваємо їхні бізнес-моделі та ускладнюємо для них напад на наших людей, наш бізнес та наші установи.

Національне агентство з боротьби зі злочинністю (NCA), яке провело комплексне розслідування стосовно цих осіб, вважає, що група відповідальна за вимагання щонайменше 33 млн доларів у 149 жертв у Великій Британії.

Цілями зловмисників були британські лікарні, школи, місцева влада та підприємства.

Також зазначається, що члени Trickbot співпрацюють із російськими спецслужбами.

Санкції введено в межах скоординованих зусиль зі США.

Санкції зокрема запровадили проти старшого адміністратора угруповання Андрія Жуйкова, відомого під іменем Dif і Defender, керівника групи тестувальників Максима Галочкіна (Bentley, Crypt і Volhvb), покупця інфраструктури Trickbot Дмитра Путиліна (Град і Стафф), керівника групи кодерів Максима Руденського, менеджера Михайла Царьова, менеджера з персоналу Максима Халіулліна, програміста Артема Курова (Нанед), розробника групи Trickbot Сергія Логунцова, кодера Вадима Валіахметова, члена групи внутрішніх утиліт Михайла Чернова (Bullet), а також члена групи адміністраторів Олександра Можаєва (Грін і Рокко).

Після низки вибухів електронних пристроїв у Лівані армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) почала перекидання 98-ї дивізії із сектора Гази на північний кордон.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.