Данія спорядить Україні найбільший пакет військової допомоги з початку війни

Джерело: The Guardian

Данія постачить Україні додатковий оборонний пакет вартістю у $833 млн, що міститиме зокрема танки, бойові машини піхоти, боєприпаси для танків і зенітні установки.

Зауважується, що цю суму планується розподілити на три раунди – близько $602 млн цього року, $196 млн – у 2024 році та решту $35 млн – у 2025 році, повідомили у міністерстві оборони країни.

Як зауважив міністр закордонних справ Ларс Люкке Расмуссен, за понад півтора року повномасштабної війни Данія майже вичерпали оборонні запаси.

Тому зараз ми розглядаємо більш цілеспрямовані спільні закупівлі та міжнародну співпрацю, адаптовану до потреб України тут і зараз, – пояснив він.

У відомстві зауважили, що це дванадцятий і найбільший пакет пожертв, який Данія спорядила Україні з моменту вторгнення Росії в лютому 2022 року.

Раніше Міністерство закордонних справ Данії також повідомляло, що країна має на меті збільшити свою допомогу Україні з 1,2 мільярда данських крон до 1,5 мільярда данських крон (понад 200 мільйонів євро).

Також стало відомо, що Данія спорядить Україні 19 літаків F-16.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.