Росія шукає союзників для уникнення нових фінансових санкцій – Bloomberg

Джерело: Bloomberg, посилаючись на документи і звіти посадовців в країнах НАТО, знайомих з планами Кремля

Росія працює над зміцненням дипломатичних відносин з країнами, які їй симпатизують, включаючи Китай і Саудівську Аравію, з метою відбиття спроб України та її партнерів ще більше ізолювати Москву від світової фінансової системи.

Як розповіли у виданні, Москва розробляє стратегію та цілі для десятків запланованих зустрічей напередодні жовтневих зборів групи з протидії відмиванню брудних грошей (FATF), на якому, як очікується, Україна і її союзники будуть домагатися внесення РФ до “чорного списку”.

Відомо, що після повномасштабного вторгнення в Україну Росію позбавили членства в FATF. Утім досі РФ вдавалося уникати внесення до “чорного списку” організації. За правилами FATF, навіть декількох членів групи може бути достатньо, щоб зупинити прийняття рішень.

За словами співрозмовників видання, крім намагання заблокувати майбутні спроби включення в список, Росія сподівається також й на те, що соратники допоможуть їй відновити членство в FATF.

“Російський уряд оцінює Китай і Саудівську Аравію як головних пріоритетних країн, які, на його переконання, можуть не тільки допомогти заблокувати нові спроби введення санкцій, але і можуть лобіювати інших від імені Москви”, – йдеться у матеріалі.

Водночас стверджується, що Москва має намір організувати відеодзвінок з головою FATF в наступному місяці, перед пленарним засіданням організації.

“Інші російські пріоритети включають продовження взаємодії з Індією, а також Південною Африкою. Москва, ймовірно, вважає останню каналом для збору даних про позиції інших урядів в FATF”, – пише видання.

При цьому напередодні жовтневої зустрічі FATF Москва також активізує свої зв’язки і взаємодію з країнами БРІКС, оскільки сподівається, що блок підтримає позицію Кремля в будь-якому відповідному голосуванні.

Як повідомляється, щоб залучити на свою сторону членів FATF на Близькому Сході і в Північній Африці, Москва хоче зустрітися з країнами Перської затоки пізніше в цьому місяці і запропонувати більш тісну співпрацю по боротьбі з тероризмом.

Також до списку інших урядів, на яких Москва зосереджує свою дипломатичну мережу, входять Туреччина, Аргентина, Малайзія і Мексика.

Журналісти “Схем” оприлюднили супутникові знімки Planet Labs від 18 вересня об 11:30 за київським часом, на яких видно масштабне задимлення на території військової частини №11777. Саме ця частина відповідає за склад Головного ракетно-артилерійського управління міністерства оборони РФ.

Російське військове командування перекинуло кораблі Чорноморського флоту з Новоросійська через загрозу ударів далекобійними ракетами з боку Збройних сил України.

Голова ОВА Олег Синєгубов поінформував, що регіон отримав нові інклюзивні автобуси, придбані за державну субвенцію та місцеві бюджети. Вони забезпечать підвіз учнів для п’яти освітніх закладів у громадах Лозівського і Красноградського районів.

У Центрі національного спротиву повідомили, що російський депутат оприлюднив унікальну інформацію про втрати росіян та підтвердив використання шкіл як військових баз.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 19 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 163 бойових зіткнення.