Виробництво ракет у Росії перевищує довоєнний рівень – NYT

Джерело: The New York Times

За інформацією посадовців, Росія активно обходить західні санкції, тож виробництво ракет у РФ навіть перевищує довоєнний рівень, що робить Україну вразливою до ймовірних обстрілів взимку.

Таку інформацію видання отримало від офіційних осіб США, Європи та України.

США, окрім військової допомоги Україні, також намагаються стримувати військову машину РФ. Спершу, завдяки санкціям, Росія була змушена різко  сповільнити виробництво ракет та іншої зброї. Це було на початку повномасштабного вторгнення в Україну та тривало близько шести місяців.

Однак вже до кінця 2022 року виробництво ракет в Росії знову почало набирати обертів, визнають американські посадовці.

РФ підірвала експортний контроль США, використовуючи свою розвідку та міноборони, аби керувати контрабандистами, які й постачають Росії основні компоненти для виробництва ракет.

Менш ніж за рік повномасштабної війни РФ вдалось відновити постачання критично важливих компонентів, отримуючи їх з Вірменії та Туреччини.

Відродження російського військового виробництва викликає особливе занепокоєння, оскільки Росія використовувала артилерію, щоб обстрілювати українських солдатів на лінії фронту, і свої ракети, щоб атакувати енергосистему та іншу критичну інфраструктуру України, а також тероризувати цивільних українців далеко за лінією фронту. Офіційні особи побоюються, що збільшення запасів ракет може означати чергову важку – темну та холодну – зиму для українців.

Тому Пентагон працює над тим, аби допомогти Україні краще збивати російські ракети та безпілотники, якими окупанти атакують цивільні об’єкти. США вже надали Україні ППО Patriot та переконали союзників надати боєприпаси для ППО С-300. Окрім цього, Україна отримала інші системи протиповітряної оборони, такі як Avenger та Hawk.

Проте цієї кількості все ще недостатньо, аби захистити всю Україну від російських повітряних атак. Якщо РФ завдаватиме масованих ракетних ударів, вона зможе обійти наявні засоби ППО.

Ще у жовтні минулого року США зібрали союзників у Вашингтоні, аби посилити санкції проти економіки РФ. Тоді американські посадовці наголосили, що вірять в ефективність санкцій та експортний контроль, які частково стримували інші держави від надсилання до РФ необхідних технологій.

Проте Росія швидко адаптувалась, аби забезпечити себе необхідними компонентами.

Російський уряд перебудував свою економіку на оборонне виробництво. Завдяки високим доходам від продажу енергоносіїв, Кремль має змогу контрабандою привозити мікроелектроніку та інші західні матеріали, які потрібні для виробництва крилатих ракет та іншої високоточної керованої зброї. Як результат – військове виробництво РФ не просто відновилось, а ще й зросло.

До повномасштабної війни у РФ – за даними західного посадовця – виготовляли 100 танків на рік, тоді як зараз – 200.

Західні офіційні особи також вважають, що Росія розраховує виробляти два мільйони артилерійських снарядів на рік – удвічі більше, ніж західні розвідувальні служби спочатку оцінювали, що Росія може виготовити до війни.

Більш того, за підрахунками високопосадовця міноборони Естонії Кусті Сальма, нинішнє виробництво боєприпасів у Росії у сім разів перевищує швидкість виробництва на Заході. Водночас, зауважив Сальм, Росія витрачає на виготовлення зброї менше коштів, натомість жертвуючи її якістю.

До прикладу, Захід виробляє 155-мм артилерійський снаряд за 5000-6000 доларів, тоді як у РФ виробництво 152-мм артилерійського снаряда вартує близько 6000 доларів.

Водночас за даними офіційних осіб, у Росії зараз немає великих запасів ракет.

Дмитро Альперович, експерт з міжнародної безпеки та голова Silverado Policy Accelerator, мозкового центру у Вашингтоні, зауважив, що у деяких сферах РФ вдалось досягти збільшення виробництва.

Він пояснив, що експортний контроль США буде дієвим у випадку, якщо Росії потрібно багато одного конкретного компонента. Однак мікросхеми, які необхідні для створення кількох сотень крилатих ракет, легко помістяться в одному рюкзаку, що робить ухилення від санкцій легким.

Зараз США та Євросоюз мають спільний список із 38 різних категорій товарів, експорт яких до Росії обмежено. Американські офіційні особи заявили, що 9 із 38 товарів, в основному мікроелектроніка для ракет та безпілотників, мають найвищий пріоритет для блокування.

Одним із викликів для уряду США є те, що Росії потрібні не чипи вищого класу, які легше відстежувати, а чипи, які можна використовувати в широкому діапазоні речей, а не лише в керованих ракетах.

“Це ускладнює нашу роботу, тому що є багато країн, у яких можна продавати ці мікросхеми для законних комерційних цілей. Проблема полягає в тому, що ці чипи потім перенаправляють та відправляють до Росії”, – сказав Аксельрод.

Водночас західні посадовці кажуть, що є хороші новини. Російське виробництво все ще не встигає за тим, як швидко військові використовують боєприпаси та зношують техніку.

Наприклад, попри те, що Росія збирається виробляти два мільйони боєприпасів на рік, вона вистрілює на фронті понад 10 мільйонів артилерійських снарядів. Це змусило РФ відчайдушно шукати альтернативні джерела для збільшення своїх запасів, про що свідчить нещодавня спроба укласти збройову угоду з Північною Кореєю.

Також попри те, що Росія досягла успіху в контрабанді процесорів і друкованих плат, вона зазнає дефіциту ракетного палива та основної вибухівки – матеріалу, який може бути важче провезти контрабандою, ніж друковані плати. Цей дефіцит, ймовірно, стримає Росію, якщо вона спробує активізувати подальше виробництво боєприпасів, ракет чи бомб.

Збільшення військового виробництва Росії також обійшлося великою ціною для російської економіки, особливо через стрибок процентних ставок у країні. Санкції негативно вплинули на загальний стан російської економіки, а подолання західних заборон на експорт обійшлося недешево.

Росія влітку фактично припинила свої атаки на енергомережу України. Але з наближенням зимового сезону деякі українські та західні аналітики та урядовці вважають, що Росія може відновити кампанію терору проти України, сподіваючись, що це підірве волю українців до боротьби.

Представники США сподіваються, що постійне постачання боєприпасів протиповітряної оборони та додаткова допомога в покращенні того, як Україна перехоплює російські атаки, могли б допомогти протистояти посиленому обстрілу ракетами. І українська оборона – у деяких ситуаціях – зміцнилася.

“Українці стали краще захищати свою інфраструктуру та розбудовувати оборону навколо своїх електростанцій і критично важливих електромереж. Вони стали кращими у виправленні та гарантуванні того, що вплив відключень електроенергії та інших комунальних послуг не буде таким серйозним”, – сказав Сальм.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.