Росіяни поширюють фейки про можливий теракт в Умані на святкуванні Рош га-Шана – ЦПД

Джерело: Центр протидії дезінформації

Російські пропагандисти поширюють інформацію, що нібито “київський режим” планує влаштувати теракт в Умані, де 15 вересня зберуться десятки тисяч прочан-хасидів для святкування Рош га-Шана.

За словами пропагандистів, після теракту українська сторона начебто планує звинуватити Росію у “злочинах проти людяності”.

У Центрі протидії дезінформації закликали не піддаватися на ворожі маніпуляції, реагувати на сигнали повітряної тривоги, дотримуватись правил безпеки й довіряти лише джерелам верифікованої інформації.

“Поширюючи подібні фейки, ворог намагається створити собі інфоалібі для майбутніх терактів на території України”, – наголосили у ЦНС.

Нагадаємо, що до Умані на святкування Рош га-Шана планують приїхати понад 30 000 хасидів, навіть попри те, що в Україні триває повномасштабна російсько-українська війна.

Традиційно на юдейський Новий рік тисячі хасидів зі всього світу з’їжджаються до могили свого цадика Нахмана Брацлавського.

Попри те, що у зв’язку із війною паломникам наполегливо рекомендували утриматись від поїздки до Умані, хасиди сприймають цей візит як свій релігійний обов’язок.

Приїзд такої кількості прочан у країну, де триває війна, вимагає серйозних безпекових, логістичних, медико-санітарних та інших зусиль заходів з боку державних органів.

Про готовність прийняти понад 30 000 прочан поінформували представники міської й обласної влади, силових структур, прикордонники, дипломати, митники.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…