У Вірменії стартували спільні військові навчання зі США

Джерело: Reuters

11 вересня Вірменія та Сполучені Штати розпочали спільні військові навчання, як заявили обидві сторони, на тлі високої напруги у відносинах Вірменії з сусіднім Азербайджаном.

У десятиденних навчаннях Eagle Partner беруть участь 85 американських і 175 вірменських армійців, котрі мають на меті підготувати вірменів до участі в міжнародних миротворчих місіях. Навчання відбувається на двох полігонах поблизу столиці країни — Єревана.

У Міноборони Вірменії повідомили, що “метою навчань є підвищення рівня оперативної сумісності підрозділів, які беруть участь у міжнародних миротворчих місіях в межах миротворчих операцій, обмін новітнім досвідом управління та тактичного зв’язку”.

Попри невеликі масштаби, навчання роздратували Росію, що має військову базу у Вірменії та вважає себе головним гарантом безпеки в регіоні.

За три десятиліття після розпаду СРСР Вірменія та сусідній Азербайджан вели дві війни, і протягом минулого тижня кожна сторона звинуватила іншу в накопиченні військ біля кордону.

Нещодавно президент Вірменії Ваагн Хачатурян ухвалив рішення відкликати Віктора Біягова з посади постійного та повноважного представника країни в Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) на чолі з РФ.

Зауважимо, публічний розбрат між РФ та Вірменією, однією із найдавніших союзниць, поглиблює сумніви щодо здатності Москви підтримувати та поширювати владу на частини колишнього СРСР.

  • 15 липня представники від Азербайджану наголосили, що РФ та Вірменія не виконують угоду стосовно припинення вогню в анклаві Нагірний Карабах, через кілька годин після того, як Європейський Союз закликав країни утриматися від “насильства та різкої риторики”.
  • 1 серпня в Європейському парламенті заявили, що внаслідок порушення Азербайджаном міжнародних зобов’язань гуманітарна ситуація у Нагірному Карабаху посилюється.
  • В ООН закликали Азербайджан припинити блокаду Лачинського коридору.
  • 8 січня відбувалась акція протесту вірменського національно-демократичного руху “Бевер” (“Полюс”) поблизу розташування гарнізону 102-ї російської військової бази в місті Ґюмрі.

Українські захисники, які воюють на Донеччині, взяли у полон кількох російських військових, серед яких був єгиптянин.

Камала Гарріс, кандидатка від Демократичної партії на пост президента США, змінює стратегію кампанії, намагаючись залучити більше чоловіків-виборців і республіканців.

На цей вікенд можна сміливо планувати прогулянки та роботу на відкритому повітрі — буде прохолодно,…

Очільник Головного управління розвідки Міноборони (ГУР) Кирило Буданов підтвердив, що зараз на сході Росії майже 11 000 північнокорейських піхотинців проходять підготовку для участі в бойових діях в Україні.

Кандидат у президенти США Дональд Трамп заявив, Президент України Володимир Зеленський допоміг почати війну з Росією.