Фінляндія планує заборонити в’їзд автомобілів з російською реєстрацією

Джерело: Yle

Фінляндія планує заборонити в’їзд легкових автомобілів з російською реєстрацією, як це зробили країни Балтії.

Про бажання Фінляндії слідувати загальній більш жорсткій лінії ЄС сьогодні має повідомити міністерка закордонних справ Еліна Валтонен.

Рішення ґрунтується на політиці Європейської комісії, рекомендації щодо втілення якої були ухвалені тиждень тому. Забороняючи в’їзд легкових автомобілів, зареєстрованих в Росії, Єврокомісія має на меті запобігти ухиленню від санкцій.

Міністр закордонних справ Естонії Маргус Тсахкна пояснив, що обмеження мають більший ефект, коли вони застосовуються разом, і це збільшує ціну, яку Росія платить за повномасштабну війну.

За інформацією Yle, автомобілі, в яких перебуває менше ніж десять осіб, зареєстровані в Росії, більше не зможуть перетинати кордон. Існують деякі винятки з цього правила. Однак інформації про те, коли саме заборона набуде чинності, немає.

Зазначається, що Фінляндія посилила свою візову політику через повномасштабну війну Росії в Україні. Рух на східному кордоні зменшився, але він все ще залишається відносно завантаженим.

Лідер фракції “Євросолідарність” Петро Порошенко привіз в Миколаїв партію обладнання для моніторингового центру “Ай-Петрі СВ”, однак “за вказівкою згори” його не впустили на обʼєкт. 

Речниця теруправління ДБР у Хмельницькому Катерина Герасімук розповіла, що ДБР вивчає список “ухилянтів”, який знайшли під час обшуків у кабінеті керівниці Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяни Крупи. 

Станом на 16:00 суботи, 5 жовтня, від початку доби по всій лінії фронту зафіксували 67 бойових зіткнень. Найгарячішим залишається Покровський напрямок.

Цього тижня три українські атомні станції уклали угоди на зведення захисних споруд. Попри те, що Хмельницька — це найменша АЕС в Україні (має в експлуатації 2 енергоблоки), витрати на її захист сягнуть 1,7 мільярда гривень. Це найбільша сума серед усіх станцій.

Улітку 2024 року російські окупанти стратили чотирьох українських військових на території агрегатного заводу у Вовчанську за наказом командування.