Сейм Литви закликав запросити Україну в НАТО у 2024 році

Джерело: LRT

Сьогодні, 19 вересня, сейм Литви ухвалив резолюцію, в якій звернувся до країн НАТО із закликом запросити Україну до Північноатлантичного альянсу під час Вашингтонського саміту, який відбудеться у 2024 році.

За резолюцію проголосували 122 депутати Сейму Латвії.

У резолюції мовиться про те, що членство України в НАТО “зміцнить Альянс, буде набагато ефективнішим і коштуватиме менше, ніж нинішня підтримка України для самооборони”.

“За повної підтримки України практичними засобами, включно з політичною підтримкою НАТО, було б правильно запросити Україну приєднатися до НАТО “, – йдеться в ухваленій резолюції.

Голова комітету Сейму із закордонних справ Жигімантас Павільоніс зазначив, що у підготовці цього документу брали участь не лише литовські депутати, й ті, хто підписав Акт про незалежність Литви – Вітаутас Ландсбергіс, Емануеліс Зінгеріс, Альбінас Янушка, Пятрас Вайтекунас.

“Ми сподіваємося, що те, чого не вдалося зробити у Вільнюсі, вдасться домогтися у Вашингтоні протягом десяти місяців”, – зазначив Павільоніс.

Також він наголосив, що якщо членство України в НАТО не буде закріплено, існує загроза “поганого миру”, що позначиться і на безпеці Литви.

У резолюції зазначено, що членство України в Альянсі підтримується “абсолютною більшістю суспільства”.

“Запрошення України стати державою-членом НАТО чітко підтвердить, що Росія не має права вето на розширення НАТО і не може формувати “сірі” зони безпеки в Європі”, – йдеться у документі.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…