Китай обіцяє поглибити торгівлю з Росією, попри застереження Заходу

Джерело: Reuters

19 вересня Китай закликав до поглиблення взаємної торгівлі та інвестиційної співпраці з РФ, оскільки обидві сторони пообіцяли ще тісніші економічні зв’язки, попри несхвалення Заходу після вторгнення російських військ в Україну минулого року.

Зауважується, що 19 вересня російський міністр економічного розвитку провів “поглиблені” дискусії щодо економічної співпраці з міністром торгівлі Китаю в Пекіні, що збіглося з поїздкою глави МЗС КНР Ван І до Москви для переговорів перед візитом російського президента Володимира Путіна до Пекіна наступного місяця.

Міністр торгівлі Китаю Ван Веньтао під час переговорів заявив, що китайсько-російське економічне та торговельне співробітництво продовжує поглиблюватися та стає “міцнішим” під “стратегічним керівництвом” глав двох держав.

Оскільки війна РФ проти України триває вже другий рік, а Росія перебуває під санкціями Заходу, Москва покладається на економічну підтримку Пекіна, живлячись китайським попитом на нафту та газ, а також зерно.

Пекін відкинув критику Заходу щодо його зростаючого партнерства з Москвою на тлі війни. Він наполягає, що зв’язки не порушують міжнародні норми, і Китай має прерогативу співпрацювати з будь-якою країною, яку він вибере.

19 вересня міністри G7 повторили свій заклик до третіх сторін “припинити будь-яку допомогу Росії в агресивній війні, інакше це призведе до серйозних витрат”.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше. 

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки LEOPARD, всюдиходи Bandvagn та дрони Vector.