На Заході вважають, що російсько-українська війна триватиме ще «6-7 років»

Джерело: Bloomberg

Один з високопосадовців європейської країни-учасниці G7 заявив, що російсько-українська війна може тривати ще 6-7 років.

Він додав, що у разі такого сценарію, союзники України повинні фінансово готуватись до того, аби ще стільки часу підтримувати Київ у боротьбі з російською агресією.

Така оцінка тривалості війни набагато довша, аніж очікування офіційних осіб на початку цього року. Повільний контрнаступ ЗСУ пом’якшив очікування союзників.

“Це буде нелегко. Це чинить великий тиск на суспільства, на уряди через різні вибори в Європі. Але маючи цю середньострокову стратегію довгострокової підтримки України, це врешті-решт допоможе нам досягти успіху”, – сказав міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавскі в інтерв’ю

Проте Україна зіткнеться зі зростаючими викликами через недостатні постачання зброї із Заходу та збільшення втрат живої сили, заявив європейський високопосадовець.

Представники G7 обговорили темнішу перспективу під час вечері в кулуарах засідання ООН увечері 18 вересня та погодилися, що конфлікт, ймовірно, триватиме в середньостроковій або довгостроковій перспективі, повідомив журналістам високопосадовець Державного департаменту США.

За словами офіційних осіб, Київ та його союзники залишаються проти переговорів, не бажаючи прийняти жодної резолюції, яка не передбачає повного виведення російських військ.

За словами американського високопосадовця, президент Росії Володимир Путін вважає, що Заходу не вистачить сил, щоб продовжувати підтримувати Київ. Але угода про припинення вогню, яка приймає фактичну анексію Росією 17% території України, яку вона зараз окупує, є неприйнятною, і мінімальним результатом має бути вихід Кремля з усіх земель, які він завоював після повномасштабного вторгнення.

США та їхні союзники надали Україні десятки мільярдів доларів військової та гуманітарної допомоги, щоб допомогти їй відбити вторгнення Росії, яке триває вже другий рік, уникаючи при цьому прямих дій, які розширили б масштаби конфлікту.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг висловив упевненість, що США та інші союзники продовжуватимуть підтримувати Україну, попри зростання опозиції.

“Це було б трагедією для українців, якщо президент Путін переможе в Україні, але це також було б небезпечно для нас”, – сказав Столтенберг в інтерв’ю Bloomberg Television в кулуарах Генеральної Асамблеї ООН.

Відмова від підтримки України обійдеться “набагато дорожче для Альянсу в довгостроковій перспективі, тому що тоді ми будемо більш вразливими для російського чи китайського примусу, чи військових загроз”, – сказав він.

Тому, наголосив очільник НАТО, підтримка України в інтересах самого Альянсу.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.