Верховна Рада проголосувала за публічне відкриття е-декларацій

Джерело: народний депутат від партії “Голос” Ярослав Железняк у Telegram

Сьогодні, 20 вересня, Верховна Рада України схвалила законопроєкт про електронне декларування з правкою президента України Володимира Зеленського.

“Рада схвалила вето президента та виправила закон про відновлення е-декларування! За – 341, конституційна більшість. Зміни передбачають одразу відкриття декларацій. Цього разу весь зал був тотально за відкритість. Такі зміни за два тижні в ідеології”, – повідомив Ярослав Железняк.

Результати голосування по фракціях:

  • “Слуга Народу” – 214;
  • “Європейська Солідарність” – 22;
  • “Батьківщина” – 13;
  • “Платформа за життя та мир” – 18;
  • “За майбутнє” – 11;
  • “Голос” – 18;
  • “Довіра” – 17;
  • “Відновлення України” – 12;
  • Позафракційні – 16.

Нагадаємо, що 5 вересня у Верховній Раді не підтримали поправку про оприлюднення електронних декларацій для державних службовців. Депутати також вирішили притягати до відповідальності тих, хто не подасть декларацію у встановлений термін.

Законопроєкт про відновлення е-декларування чиновників зареєстровано 27 липня.

Цей законопроєкт було визнано невідкладним і прийнято в той же день, що і базовий законопроєкт із поправками до його положень.

Законопроєкт є особливо важливим для виконання Україною семи рекомендацій щодо вступу до ЄС.

У жовтні Єврокомісія представить звіт з оцінкою виконання Україною цих заходів.

Відтак, 6 вересня військовослужбовець та експерт із питань реформи охорони здоров’я Олександр Ябчанка зареєстрував петицію щодо повернення електронного декларування під час війни та відкриття майнових декларацій чиновників. Приблизно за 3 години петиція набрала усі необхідні підписи (25 тисяч).

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.