«Вони зробили все і навіть більше для нас, країни, народу. А у відповідь?! Тиша…» – дружина «Азовця» закликає не мовчати про полонених

Понад 700 бійців бригад “Азов” другий рік поспіль перебувають у російському полоні – в нелюдських умовах, в абсолютній владі ворога, який ігнорує будь-які закони війни та Женевські конвенції.

Юлія – дружина полоненого захисника Маріуполя з “Азова”. Одна з сотень дружин, які вже другий рік живуть у невідомості щодо долі її коханого та того, коли вона зможе його нарешті знову обійняти.

Свою сторінку в Instagram вона перетворила на суцільне нагадування про свого чоловіка та його побратимів. Один з недавніх дописів Юлія також присвятила полоненим бійцям “Азову”.

Напевно їм на нас чхати, якщо ми другий рік в полоні” – і ні, це не “русские наративы”, це думки українських полонених, які другий рік перебувають у ворожому полоні. Нам боляче бачити їх в такому стані, нам боляче чути безнадію в їхніх голосах… Вони зробили все і навіть більше для нас, країни, народу. А у відповідь?! Тиша… І коли-не-коли викладуть пост. Болить рідним, побратимам і невеликій кількості небайдужих українців. Так, як ви забули за події 22 року, за мужність і героїзм військових при обороні Маріуполя, так ви після перемоги забудете і інших військових, як полеглих, так і живих (вцілілих). У нас є чудова можливість писати історію прямо тут і зараз. Докладіть максимум зусиль, аби тема полонених не зникала з інфопростору!“.

Джерело: _yulkanv_

Відтак дружина “азовця” подякувала тим, хто не мовчить, а також українським захисникам, які, беручи в полон російських окупантів, щодня поповнюють обмінний фонд.

Букви зв’язалися з Юлею, аби дізнатися про стан справ щодо обміну полоненими, та як держава й відповідні структури комунікують з рідними бійців.

Вона нарікає, що ніхто з рідних і близьких полонених не знає про їхню долю:

Абсолютна відсутність звʼязку між полоненими і їх родинами. Ми не не знаємо про хлопців абсолютно нічого: ні де вони знаходяться, ні в якому стані, ми не чули рідних голосів майже два роки, ми не бачили фото/відео (лише, якщо на проросійських каналах викладають допит). Вони про нас (рідних) не знають абсолютно ніякої інформації, бо навіть листа ми не можемо відправити/отримати. “Азовцям” їх просто не передадуть в руки, бо це величезна мотивація триматись для хлопців“, – розповіла Юлія. 

Дружина “азовця” додала, що єдиним джерелом інформації про дорогих людей у полоні є свідчення інших полонених, яких вдалося повернути.

Актуальну інформацію ми отримуємо від звільнених – і те, за тієї умови, що вони бачили/можливо чули наших рідних. А чим довше немає обмінів – тим довше ми не володіємо актуальною інформацією. Якщо в обміні “Азова” – 0, ми також не маємо жодної інформації“.

Вона також нагадала, що понад 700 бійців “Азову” 16-й місяць знаходяться в полоні – як на території ДНР, так і РФ, і зараз російська машина репресій здійснює показові судилища над українськими захисниками:

Наразі судові процеси над “азовцями” – це масове явище, хлопцям приписують строки, влаштовують показові судилища. Окупанти закидають воїнам, що захищали Маріуполь, терористичну діяльність проти рф“. 

Стосовно організації всередині України, то періодично відбуваються зустрічі координаційного штабу з родичами військовополонених, підіймаються питання щодо повернення наших військових, також можливі консультації з представниками координаційного штабу. 

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.