Сьогодні серіал «Друзі» відзначає 29-річчя з дня прем’єри: цікаві факти та акторський склад

Джерело: Букви

22 вересня 1994 року на каналі NВC вийшов перший епізод легендарного американського серіалу “Друзі” про компанію з шести друзів, що живуть у Нью-Йорку.

Серіал “Друзі” транслювався 10 років – з 22 вересня 1994 року по 6 травня 2004 року та тривав десять сезонів. “Друзі” транслювалися в різних країнах світу, і за свої 10 сезонів на телебаченні серіал здобув величезну кількість нагород, зокрема “Еммі” та “Золотий глобус”.

В Україні серіал вперше транслювали на телеканалі “1+1”. Також серіал показували на телеканалах “Сіті”, “Новий канал”, “ICTV”, “НЛО TV” та “Paramount Comedy”.

Серіал і досі залишається у топі телевізійних шоу та тримає рейтинги навіть через 19 років після його закриття.

Скріншот

Головні ролі у серіалі зіграли: Дженніфер Еністон, Кортні Кокс, Ліза Кудроу, Метт Леблан, Меттью Перрі та Девід Швіммер. Герої серіалу – шестеро молодих людей, що живуть у Нью-Йорку (в основному на Мангеттені) і часто зустрічаються в улюбленому кафе – “Central Perk”.

Серіал розповідає про життя шести друзів: розпещену “татусеву доньку” Рейчел Ґрін (Дженніфер Еністон), чистюлю-кухаря Моніку Ґеллер (Кортні Кокс), офісного працівника Чендлера Бінґа (Меттью Перрі), схибленого на сексі і їжі, нетямущого актора Джої Тріббіані (Метт Леблан), розлученого палеонтолога Роса Ґеллера (Девід Швіммер), масажистки-хіпі та співачки Фібі Буффе (Ліза Кудров). Довкола цієї міцної компанії будується нескінченна кількість різних історій: у друзів трапляються романи, вони сваряться і миряться. Однак, всі вони не можуть бути повністю серйозними, тож друзі завжди жартують – у будь-яких ситуаціях.

У “Друзях” також знімалися Джулія Робертс, Робін Вільямс, Жан Клод Ван Дам, Брук Шилдс, Гелен Гант, Брюс Вілліс, Бред Пітт, Алек Болдуїн.

Зображення: NBC

Історія “Друзів”

Творці “Друзів”, Марта Кауффман і Девід Крейн, також були друзями, оскільки вони разом закінчили Університет Бранделс у Волтхені, штат Массачусетс. Здобувши вищу освіту, вони переїхали до Нью-Йорка і працювали над бродвейським мюзиклом. Під час створення “Друзів” Кауффман і Крейн познайомилися з Кевіном Брайтом.

Після зустрічі з директорами кінокомпанії Warner Bros, телебачення запланувало три нові проєкти комедії на осінь 1994 року. Два проєкти не пройшли, але телекомпанія NBC зареєструвала показ серіалу під назвою “Друзі як ми” (“Friends Like Us”). Щойно ідея почала втілюватися в життя, постало завдання знайти потрібних акторів і акторок.

Скріншот

Директорка з кастингу, Еллі Каннер, і три творці (Кауффман, Крейн, Брайт) наполегливо працювали над пошуком акторського складу. Моніка, Рейчел, Фібі, Рос, Джої, Чендлер – для кожної цієї ролі група провела близько ста прослуховувань, але шукала спеціальні якості, які виведуть шоу до піку популярності. Роль Моніки Ґеллер отримала Кортні Кокс, єдине відоме ім’я в титрах, які були пізніше зібрані. Вона була добре відома роллю подруги Майкла Дж. Фокса у фільмі “Зв’язки Сімейства”, а також знімалася в серіалі “Неприємність із Ларрі” і фільмі “Ейс Вентура: Розшук домашніх тварин” із Джимом Керрі.

Скріншот

Спочатку Кокс була призначена на роль Рейчел, але вона переконала творців, що вона надто невротична, аби бути Рейчел, і більше підходить для ролі Моніки. Зрештою, роль Рейчел Ґрін отримала Дженніфер Еністон. В експериментальному епізоді, де Рейчел вривається у Центральну Кав’ярню у весільній сукні і вигукує, що вона втекла зі свого весілля і кинула нареченого Баррі, кожен глядач закохався в неї. Творці зрозуміли, що Дженніфер точно втілює свавільну, зіпсовану, але все ж привабливу Рейчел.

Лізу Кудров, виконавицю ролі Фібі Буффе, було обрано на кастингу. Кудров також грала офіціантку Урсулу в “Божевільний про Вас” і продовжувала грати цю роль протягом перших кількох тижнів “Друзів”. Кудров отримала премію “Еммі” за найкращу акторку.

Роль Джої Трібіані отримав Метт Леблан. Для телеглядачів обличчя Леблана було добре знайоме, та мало хто знав його ім’я. Він грав в “Одруженому з додатковим доходом і дітьми, Вершина Купи”. Згодом шоу переробили і перейменквали у “Вінні і Бобі”. Він виявився ідеальним для ролі Джої, актора, що бореться.

Скріншот

Роль найкращого друга Джої, Чендлера Бінґа, отримав Метью Перрі. Більшість ситуацій, в які опинявся Чендлер, траплялися в житті з самим Метью Перрі.

Роль Роса Ґеллера дісталася Девіду Швіммеру. Рос має науковий ступінь з палеонтології, працює у музеї. Граючи сором’язливого хлопця, Рос одразу ж став ідолом багатьох глядачок. Також він і героїня Дженніфер Еністон (Рейчел і Рос) стали частою темою розмов щодо солодких парочок на телебаченні. Швіммер отримав премію “Еммі” як найкращий актор.

 

“Друзі: Возз’єднання”

12 листопада 2019 року The Hollywood Reporter оголосив, що Warner Bros TV розробляє возз’єднання “Друзів” для HBO Max, у якому буде представлено весь акторський склад і творців, які повернуться.

21 лютого 2020 року HBO підтвердив, що спеціальний серіал про возз’єднання без сценарію під умовною назвою “The One Where They Got Back Together” планується випустити в травні того ж року разом із 236 оригінальними епізодами серіалу.

18 березня 2020 року було оголошено, що спеціальний серіал, фільмування якого планувалися на сцені “Друзів” 23 і 24 березня, було відкладено на невизначений термін через пандемію COVID-19.

У листопаді 2020 року Меттью Перрі написав у Твіттері, що фільмування “Возз’єднання” мають розпочатися в березні 2021 року.

13 травня 2021 року було випущено офіційний тизер-трейлер “Друзі: Возз’єднання”, також відомий як “Той, де вони. Повертайтеся разом”. 27 травня 2021 року на HBO Max вийшов спеціальний серіал про зустріч.

Новий епізод “Друзів” був знятий у Лос-Анджелесі, штат Каліфорнія, в павільйоні 24, який також називають павільйоном “Друзів” у Warner Bros. Studios, де оригінальний серіал “Друзі” знімали з другого сезону.

Скріншот: Дженніфер Еністон/Instagram

Фільмування “Друзі: Возз’єднання” розпочались у квітні 2021 року. Однак фільмування відкладались двічі, спочатку в березні 2020 року, а вдруге – в серпні 2020 року, обидва рази через пандемію COVID-19.

Епізод був знятий за участі справжніх глядачів, переважно акторів-статистів, з дотриманням усіх норм попередження COVID.

В епізоді “Друзі: Возз’єднання” на затишному ностальгічному вечорі Дженніфер Еністон зустрінеться зі старими добрими друзями та колегами зі знімального майданчика: Кортні Кокс, Лізою Кудроу, Меттом Лебланом, Девідом Швіммером і Меттью Перрі. У невимушеній обстановці вони поділяться найяскравішими враженнями про 10-річні фільмування 10 сезонів телехіта, що виходив з 1994 по 2004 рік. На момент кастингу ще ніхто з них не міг знати, що стане частиною легендарної історії. Актори згадають свої улюблені репліки та епізоди, розкажуть про події на майданчику та за кадром, а також імпровізуватимуть перед камерами.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.

Іспанська поліція заарештувала у Мадриді чоловіка, який мав намір продати підроблену картину Леонардо да Вінчі за 1,3 мільйона євро.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше. 

Літак, що вилетів з аеропорту Паолуччі поблизу Модени та прямував до Франції, зник з радарів на центральній півночі Італії. На його борту перебували троє французьких громадян.

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки LEOPARD, всюдиходи Bandvagn та дрони Vector.