«Ми не повинні гратися з мучеництвом цього народу» — папа Римський про війну в Україні

Джерело: Vatican News

Папа Римський Франциск заявив, що український народ — це народ-мученик. На його думку, у цій війні зацікавлені торговці зброєю.

Понтифік відповідав на питання журналістів, коли повертався з Марселя.

“Український народ – це народ-мученик, який має історію, переповнену мучеництвом; історію, яка викликає біль. Це не вперше він страждає: у часи Сталіна він багато-багато вистраждав. Це народ-мученик. Але ми не повинні гратися з мучеництвом цього народу, ми повинні допомогти йому розв’язати ці справи в найреальніший можливий спосіб”, — сказав він.

Під час розмови іспанський журналіст Хав’єр Мартінес-Брокаль запитав, чи переживає Папа Римський через те, що “місії кардинала Дзуппі” не вдається досі здобути “якийсь конкретний результат”. За його словами, він відчуває через це деяке розчарування. Понтифік поділився, що йому спадає на думку те, що ця війна “обумовлена не тільки російсько-українською проблемою, але й продажем зброї, торгівлею зброєю”.

“Під час війни реальним є можливе, не слід себе обманювати, що мовляв завтра двоє лідерів, які в стані війні, сядуть разом за стіл їсти. Але наскільки можливо, куди можемо дійти, смиренно робити можливе. Тепер я бачив, що якась країна робить крок назад, не дає зброю, й починається процес, де напевно мучеником буде український народ. І це погано!” — сказав Папа Римський.

Довідка. На початку червня цього року Папа Римський Франциск доручив італійському кардиналу Маттео Дзуппі виконати миротворчу місію, аби допомогти припинити війну в Україні. У липні посланник Папи Франциска вирушив до Вашингтону щодо цього питання.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.