У Швеції планують до кінця року висунути звинувачення щодо диверсії на Nord Stream

Джерело: Reuters

Шведське розслідування підривів на газопроводах “Північні потоки” знаходиться на “делікатному” етапі, і прокурор сподівається вирішити, чи висувати будь-які звинувачення до кінця цього року.

“Ми сподіваємося завершити розслідування в найкоротші терміни, але ще багато чого треба зробити. Під завершенням, я маю на увазі, що ми закриваємо розслідування або приймаємо рішення про висунення звинувачень проти когось”, – прокоментував керівник слідчої групи Матс Люнгквіст, додавши, що прокуратура має намір прийняти рішення до кінця року.

За словами Люнгквіста, він співпрацює з німецькою владою у межах розслідування. Утім він відмовився надавати подальші коментарі, пославшись на правила конфіденційності шведського слідства.

Варто зауважити, що раніше прокурор заявив, що причетність державного діяча до вибуху є “абсолютним основним сценарієм”, хоча підтвердження осіб виконавців може виявитися складним завданням.

ДОВІДКОВО. 27 вересня у морському управлінні Швеції попередили про два витоки на газопроводі “Північний потік” у водах Швеції та Данії. У той же день шведська поліція розпочала розслідування у зв’язку з витоками газу з російського трубопроводу “Північний потік” та кваліфікувала цей інцидент як можливу диверсію. Правоохоронці Швеції кваліфікували витоки з газопроводу Nord Stream як “грубу диверсію”.

Зауважимо, Польщу, як і Україну, розглядали як можливого організатора вибухів, які пошкодили газопроводи Nord Stream на дні Балтійського моря. Натомість влада країни відкинула подібні припущення.

При цьому відомо, що судно “Андромеда”, яке виступало ключовою фігурою в межах розслідування вибухів на газопроводах Nord Stream, орендувала польська туристична агенція, власниками якої є українці.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.

Іспанська поліція заарештувала у Мадриді чоловіка, який мав намір продати підроблену картину Леонардо да Вінчі за 1,3 мільйона євро.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше. 

Літак, що вилетів з аеропорту Паолуччі поблизу Модени та прямував до Франції, зник з радарів на центральній півночі Італії. На його борту перебували троє французьких громадян.