Японські вчені виявили мікропластик у хмарах

Джерело: AL Jazeera

Дослідники з Японії підтвердили, що мікропластик присутній у хмарах, де він, ймовірно, впливає на клімат у ще не повністю вивчений спосіб.

У дослідженні, опублікованому в журналі  Environmental Chemistry Letters, японські вчені піднялися на гори Фудзі та Ояма (Японія), щоб зібрати воду з туману, який огортає вершини, а потім застосували передові методи візуалізації до зразків, щоб визначити їхні фізичні та хімічні властивості.

Команда ідентифікувала дев’ять різних типів полімерів і один тип каучуку в мікропластику в повітрі, розмір якого коливався від 7,1 до 94,6 мікрометра.

Кожен літр перевіреної хмарної води містив від 6,7 до 13,9 частин пластику.

“Якщо проблему “забруднення повітря пластиком” не вирішувати активно, зміна клімату та екологічні ризики можуть стати реальністю, завдаючи незворотної та серйозної шкоди навколишньому середовищу в майбутньому”, – попередив провідний автор дослідження Хіроші Окочі.

Коли мікропластик досягає верхніх шарів атмосфери та піддається ультрафіолетовому випромінюванню сонячного світла, він розкладається, сприяючи викиду парникових газів, додав Окочі.

Мікропластик вже виявлено всередині риби, а також у снігах на Піренейських горах між Францією та Іспанією.

“Наскільки нам відомо, це перший звіт про мікропластик, який переноситься повітрям у хмарній воді”, — пишуть автори у своїй статті.

В університеті Васеда (Японія) заявили, що дослідження показує, що “мікропластик потрапляє або вдихається як людьми, так і тваринами, і його виявлено в багатьох органах, таких як легені, серце, кров, плацента та фекалії”.

“Десять мільйонів тонн цих пластикових шматочків потрапляють в океан, викидаються разом з океанськими бризками, і потрапляють в атмосферу. Це означає, що мікропластик став невіддільним компонентом хмар, забруднюючи майже все, що ми їмо та п’ємо”, – йдеться в повідомленні університету.

Нові докази пов’язують мікропластик з цілим рядом впливів на здоров’я серця та легенів, а також на онкологічні захворювання.

Начальник штабу збройних сил Польщі Веслав Кукула заявив, що Польщі знадобиться набагато більша армія, чого може бути важко досягти, враховуючи старіння населення країни, якщо вона хоче захистити себе від війни.

Служба порятунку ведмедів Аппалачі (ABR), розташована неподалік від національного парку Грейт-Смокі-Маунтінс у штаті Теннессі (США), виявила вбитого чорного ведмедя, який намагався поїсти млинців на узбіччі дороги.

Протягом дня, 5 жовтня, російські загарбники здійснили 61 обстріл прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 108 вибухів. 

Представник охорони здоров’я Канади повідомив, що дитина померла від сказу після того, як прокинулася через кажана у своїй спальні.

Станом на 22:00 суботи, кількість бойових зіткнень на фронті збільшилась до 147.