«Коли Україна де-юре стане членом НАТО – лише питання часу»: Зеленський за результатами зустрічі з генсеком

Джерело: Офіс президента

Сьогодні, 28 вересня, президент України Володимир Зеленський провів зустріч із генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, який прибув до України з робочим візитом.

“Я радий вітати в Україні генерального секретаря НАТО, радий нашій змістовній розмові. Сьогодні це вже розмова де-факто союзників, і питання часу, коли Україна де-юре стане членом Альянсу. Ми робимо все, щоб наблизити цей час”, – сказав Зеленський під час спілкування з представниками ЗМІ за результатами переговорів із Єнсом Столтенбергом у Києві.

Глава держави відзначив результати співпраці України й НАТО, у межах якої створено оборонні коаліції. На його переконання, членство нашої держави в Альянсі буде абсолютно природним і таким, що посилює і Україну, і НАТО.

Зображення: Офіс президента

Під час зустрічі сторони обговорили захист від російського терору, посилення тиску на Росію та зміцнення повітряного щита України. Зокрема, мовилося про можливість постачання додаткових систем ППО державами–членами НАТО.

Також детально обговорено подальшу роботу задля зближення України й НАТО. Як наголосив глава держави, започаткований на Вільнюському саміті новий формат співпраці – Рада Україна–НАТО – має забезпечити рух нашої держави до Альянсу та практичну взаємодію.

Зображення: Офіс президента

“Спільно з НАТО працюємо над підготовкою нового документа – адаптованої Річної національної програми, яка визначатиме практичні кроки для досягнення Україною відповідності принципам і стандартам Альянсу”, – заявив Володимир Зеленський.

Окремо президент України і генеральний секретар НАТО обговорили саміт Альянсу, який відбудеться наступного року у Вашингтоні. Сторони погодилися, що цей саміт має стати результативним для України та НАТО.

“З цією метою наші команди невідкладно розпочнуть підготовку відповідних спільних дій”, – наголосив президент Зеленський.

Зображення: Офіс президента

Своєю чергою, Єнс Столтенберг зазначив, що Україна має потужну підтримку з боку всіх країн-членів НАТО. За його словами, члени Альянсу продовжать надавати Україні найсучасніші засоби для відбиття російського вторгнення, зокрема танки, сучасні системи ППО, а також тренуватимуть пілотів для літаків F-16.

“Що сильнішою стане Україна, то ближче ми підійдемо до припинення російської агресії. НАТО стоятиме поряд з Україною так довго, як буде потрібно”, – наголосив генеральний секретар НАТО.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.