Українські пілоти розпочали мовну підготовку для використання винищувачів F-16

Джерело: пресслужба Пентагону

28 вересня речниця Пентагону Сабріна Сінгх повідомила, що наразі “невелика кількість” українських пілотів почала мовне навчання, готуючись до тренування на винищувачах F-16.

Навчання відбувається в Центрі англійської мови Defense Language Institute на авіабазі Лекленд у Техасі.

Водночас Сінгх зауважила, що тривалість курсів залежатиме від кваліфікації та рівня знань українських льотчиків.

Тестування визначить їхні наступні курси та час, коли пілоти зможуть розпочати навчання на F-16.

Очікується, що навчання триватиме кілька тижнів, після чого пілоти відправляться на базу національної гвардії Морріс в Арізоні для тренування на винищувачах четвертого покоління.

Мовна підготовка вважається критично важливим кроком для ВПС України, оскільки вони навчаються літати, керувати та обслуговувати реактивний літак, інформація до якого подається повністю англійською.

Поки що у мовну підготовку поки не входить технічний персонал, який навчатиметься підтримувати складну систему. Нині мовний центр на авіабазі Лекленд “розглядає кілька варіантів підготовки технічного персоналу”.

Нагадаємо, 24 серпня речник Пентагону Бригадний генерал Патрік Райдер підтвердив, що США проведуть навчання для українських пілотів на винищувачах F-16.

Нещодавно речник Повітряних сил Юрій Ігнат заявив, що з вересня українські пілоти почнуть підготовку на F-16 в США та у Великій Британії. Він також підтвердив, що з кінця серпня українські пілоти проходять навчання на F-16 у Данії.

Зауважимо, раніше у ПС оприлюднили відповідне відео з підготовки українських пілотів.

За інформацією ЗМІ, перша група з шести українських пілотів завершить навчання на винищувачах F-16 не раніше літа 2024 року.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.