Працюємо над тим, щоб в Україні виробляти системи ППО, – Зеленський

Джерело: Володимир Зеленський у вечірньому зверненні

30 вересня в Україні відбувся перший Форум оборонних індустрій. Президент України зазначив, що він був “дуже успішним”.

Станом на сьогоднішній вечір вже є 38 компаній-учасниць, які представляють 19 країн світу. 

Це Сполучені Штати Америки, Велика Британія, Німеччина, Швеція, Данія, Нідерланди, Канада, Болгарія, Австралія, Бельгія, Литва, Латвія та Естонія, а також Чехія, Північна Македонія, Словаччина, Іспанія, Хорватія та Фінляндія.   

Сьогодні українські виробники підписали на Форумі 20 документів із компаніями-партнерами. 

“Угоди, меморандуми… Кожен такий документ стає потім новим виробництвом або посиленням існуючої співпраці. Це домовленості про спільне виробництво, це обмін технологіями, це постачання компонентів, виробництво порохів, виробництво боєприпасів, це підготовка персоналу для нашої оборони”, – зазначив Зеленський.   

Загалом в українському Форумі оборонних індустрій взяли участь більше ніж 250 компаній, і серед них десятки українських компаній. Президент наголошує, що це лише перший такий Форум.

“Працюємо і над тим, щоб в Україні виробляти такі потрібні нам системи ППО”, – сказав Зеленський.

Він додав, що наша держава стане одним із ключових світових виробників зброї та оборонних систем. 

“І це вже не просто амбіція чи перспектива, це потенціал, який почав реалізовуватись. Я дякую всім, чия робота – саме такі результати для України! “ – зазначив президент.

Внаслідок вторгнення Росії понад 140 тисяч кілометрів квадратних України забруднено мінами та іншими вибухонебезпечними предметами.

Станом на 22:00 п’ятниці, 4 жовтня, від початку цієї доби на фронті відбулося 97 бойових зіткнень. Найгарячіша ситуація на Курахівському напрямку. Також ворог активний на Покровському, Куп’янському та Лиманському напрямках.

Протягом дня, 4 жовтня, армія РФ здійснила 50 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 84 вибухи. 

У п’ятницю, 4 жовтня, суд у Мінську засудив десяток осіб до тюремного ув’язнення від двох до 25 років за допомогу в скоєнні того, що Білорусь назвала “терористичним актом” на військовому аеродромі за межами столиці минулого року.

Президент України Володимир Зеленський в п’ятницю, 4 жовтня, провів засідання Ставки в Сумській області.