В Румунії включили у шкільну програму вивчення Голокосту та історію євреїв

Джерело: Reuters

Румунія у вівторок, 3 жовтня, оголосила про своє рішення зробити Голокост та історію євреїв частиною шкільної програми, а прем’єр-міністр Румунії Йон-Марчел Чолаку заявив, що необхідно ознайомитися з темним минулим. 

Румунія була союзником Німеччини у Другій світовій війні до серпня 1944 року, і сотні тисяч євреїв і ромів були вбиті в районах, які вона контролювала.

Держава ЄС вперше визнала свою участь у вбивствах у 2003 році.

“Я належу до тих, хто не соромиться говорити про патріотизм. Проте я вважаю, що для сильної, демократичної нації патріотизм також означає не приховувати темних сторін історії та тих, хто їх творив”, – сказав Чолаку на церемонії з нагоди відзначення нового розділу в історії євреїв і Голокосту.

Законодавець Сільвіу Векслер, президент Федерації єврейських громад Румунії, який ініціював зміну навчальної програми, сказав, що цей розділ був “першим реальним кроком до повної відповідальності за те, що сталося”.

Між 1941 і 1945 роками нацистська Німеччина та її колабораціоністи вбили близько шести мільйонів євреїв по всій окупованій Німеччиною Європі.

Пані посол Євросоюзу в Україні Катаріна Матернова повідомила, що 400 мільйонів євро з першого траншу від прибутків із заморожених російських активів скерували на фінансування українських оборонних підприємств, зокрема на виробництво САУ “Богдана”.

Республіканці в Палаті представників звинуватили адміністрацію президента США Джо Байдена в брехні американцям щодо виведення військ США з Афганістану у 2021 році.

Американська акторка Деметрія МакКінні з’явилася на вечірці після вручення телепремії “Еммі-2024”, яка відбулася 15 вересня у Лос-Анджелесі, у вбранні GASANOVA.

Станом на сьогодні Німеччина повністю розв’язала питання з нестачею російського газу. З такими словами віцеканцлер, міністр економіки та енергетики Роберт Габек виступив на зустрічі з громадянами Оснабрюка.

Раніше невідомий музичний твір Вольфганга Амадея Моцарта, написаний, ймовірно, в його підлітковому віці, знайшли у бібліотеці Німеччини.