США посилюють тиск на Україну з метою активізувати боротьбу з корупцією

Джерело: CNN

США все частіше закликають Україну робити більше для боротьби з корупцією в уряді, надіславши за минулі тижні Києву декілька сигналів, що певні види економічної допомоги США будуть пов’язані з прогресом України в реформуванні її інституцій, повідомили кілька американських посадовців.

Зобов’язання адміністрації Байдена підтримувати українську армію залишаються незмінними. Але нещодавно офіційні особи чітко дали зрозуміти, що інші форми допомоги США потенційно знаходяться під загрозою, якщо Україна не активізує боротьбу з корупцією.

Конгрес ще не схвалив прохання адміністрації щодо додаткового фінансування для України в розмірі 24 мільярдів доларів, і деякі республіканці побоюються надавати таку суму без ретельного контролю та додаткових умов.

Меседж українцям завжди полягав і полягає в тому, що якщо будь-які з цих коштів будуть незаконно привласнені, це поставить під загрозу всю допомогу США, – сказав CNN американський урядовець.

Наприкінці літа Державний департамент надіслав Україні офіційну дипломатичну ноту, у якій говорилося, що пряма бюджетна підтримка України залежить від продовження боротьби з корупцією та фінансової прозорості. Раніше про це не повідомлялось.

За даними Конгресу, від початку війни США надали Україні понад 23 мільярди доларів прямої бюджетної підтримки. Ці гроші виділяються окремо від військової допомоги та дозволяють Україні продовжувати надавати своїм громадянам необхідні послуги, такі як охорона здоров’я та освіта. Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) виділяє ці кошти через Світовий банк Міністерству фінансів України.

У ноті також акцентовано необхідність впровадження Україною важливих реформ в межах української програми Міжнародного валютного фонду, включно з тими, що стосуються протидії відмиванню коштів/фінансуванню тероризму, повідомило джерело, знайоме з цим питанням.

Українське посольство у Вашингтоні повідомило CNN, що Україна “амбітно” просувається в проведення реформ, у тому числі тих, що стосуються програми МВФ.

Ми провели ці ініційовані Україною реформи за допомогою та підтримки США, ЄС та інших друзів, – мовиться у заяві. – Ми цінуємо та вітаємо практичну підтримку нашого Кабінету міністрів, а також Національного банку України, Генеральної прокуратури та антикорупційних відомств… Україна виконує всі свої зобов’язання перед МВФ, ЄС та іншими міжнародними донорами, а також перед США.

Адміністрація публічно заявляла про своє бажання допомогти Україні боротися з корупцією під час війни з Росією. Але приватні дипломатичні дискусії щодо цього посилилися останніми тижнями, оскільки виникли питання, чи схвалить Конгрес запит адміністрації для фінансування України.

Минулого місяця радник з національної безпеки Джейк Салліван зустрівся з делегацією українських антикорупційних посадовців, щоб обговорити їхню роботу, а держсекретар Ентоні Блінкен обговорив це питання з президентом України Володимиром Зеленським, перебуваючи в Києві на початку вересня, заявив речник Державного департаменту Метью Міллер в понеділок.

Відповідаючи на запитання CNN про намагання США змусити Україну боротися з корупцією, Міллер сказав, що не буде розповідати про «конкретні розмови, окрім того, що це продовжує залишатися для нас високим пріоритетом, про що ми говоримо з нашими українськими колегами, і це продовжує бути пріоритетом для України. І ми бачили, як вони вжили заходів у відповідь на конкретні запити, які ми зробили за останні кілька тижнів».

Білий дім уклав перелік реформ

На додаток, Білий дім підготував список реформ, які Україна має здійснити, щоб продовжувати отримувати фінансову допомогу США та рухатися до євроінтеграції.

Перелік, про який вперше повідомила «Українська правда», було передано посольству США в Києві та членам Координаційної платформи донорів, яка була започаткована в січні для кращої координації міжнародної фінансової підтримки, що надходить в Україну. Ці реформи не є умовою для отримання військової допомоги, заявив чиновник США.

Цей перелік був наданий як основа для консультацій з урядом України та ключовими партнерами в межах нашої постійної підтримки України та її зусиль щодо інтеграції в Європу, мети, яку рішуче підтримують Сполучені Штати, – заявили в посольстві США в Києві.

Цей документ окреслює реформи, які Україна може провести протягом трьох місяців, шести місяців, одного року та 18 місяців.

Багато пропозицій, включаючи посилення Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, посилення незалежності наглядових рад українських державних компаній і реформу конституційного суду, також є вимогами для членства в ЄС і орієнтирами для МВФ.

Реформи в енергетичному секторі, який є бастіоном корупції та олігархічного контролю, мають важливе значення для зміцнення європейської інтеграції України, – мовиться в стратегічному меморандумі Державного департаменту для України, який було опубліковано на веб-сайті в серпні.

У меморандумі додається, що “Україна повинна підтримувати стабільне фінансове управління своєю економікою, щоб продовжувати війну, відновити економіку та досягти своєї мети стати процвітаючою, демократичною західною країною. Україна повинна раз і назавжди вбити корупційного дракона”.

У своїй заяві для CNN посольство України повідомило, що українські чиновники підписали “енергетичний меморандум” під час свого візиту до Вашингтона минулого місяця, і що Україна прийняла закон європейського зразка, спрямований на запобігання зловживань на оптових ринках енергії. У документі Білого дому йдеться про те, що цей закон має набути чинності до квітня 2024 року.

Зеленський, зі свого боку, дуже хотів показати США, ЄС і НАТО, що він бореться з корупцією, особливо після вторгнення Росії в Україну. Нещодавно він провів чистку в Міністерстві оборони України, звільнивши міністра оборони та кількох високопосадовців, а на початку цього року розпочав низку резонансних справ проти посадовців, яких підозрюють у хабарництві.

“Звітність за кожну копійку”

Україна вважає пряму бюджетну підтримку, яку вона отримує від США та інших іноземних союзників, життєво необхідною для збереження своєї економіки.

Ми вдячні, що ці гроші надходять у вигляді грантів, тому що це не впливає на державний борг України, і це дуже важливий фактор у ці важкі часи, – сказав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль Ентоні Блінкену минулого місяця, маючи на увазі пряму бюджетну підтримку України Сполученими Штатами.

Ці гроші також є під “найпильнішим” контролем з усіх форм допомоги Україні, сказав CNN старший помічник Демократичної партії в Сенаті.

Українці знають, що мають звітувати про кожну копійку. Українці, які приймають рішення, знають, що звітність є ключем до того, щоб вони продовжували отримувати кошти. Це постійно акцентується адміністрацією. І це справедливо, враховуючи всю підтримку, яку ми надаємо.

У липні генеральний інспектор USAID і спеціалізована антикорупційна прокуратура України підписали меморандум про взаєморозуміння, який спрямований на посилення спроможності USAID розслідувати будь-яке нецільове використання або зловживання коштами в Україні, включаючи кошти прямої бюджетної підтримки.

США мають намір надати Україні до 3,3 млрд доларів прямої економічної допомоги, якщо Конгрес схвалить додатковий запит на 24 млрд доларів для України.

Однак цей додатковий запит зараз у підвішеному стані.

30 вересня Конгрес ухвалив короткостроковий законопроект про продовження фінансування уряду до середини листопада, але закон не передбачає додаткових грошей для України. Республіканці дедалі частіше ставлять під сумнів доцільність фінансування та закликають до більшого контролю за ним, хоча деякі з них залишаються принциповими противниками підтримки України, незалежно від зусиль Києва в боротьбі з корупцією.

Тим часом Пентагон також вживає нових заходів для кращого моніторингу військової допомоги США, що надходить Україні. Минулого місяця генеральний інспектор Міністерства оборони оголосив, що створить нову команду в Україні для моніторингу поточної безпекової допомоги Києву від США, яка з початку правління адміністрації Байдена склала понад 43,7 мільярда доларів.

За словами прессекретаря Меган Рід, це буде перший випадок після вторгнення Росії в лютому 2022 року, коли генеральний інспектор Міністерства оборони матиме персонал в Україні.

Білий дім зазначив у своєму переліку пріоритетів для України, що українське міністерство оборони має “переглянути” свої процеси озброєння та закупівель, щоб краще відповідати стандартам НАТО щодо “прозорості, звітності, ефективності та конкуренції в оборонних закупівлях”.

Ще одне питання, яке постало останніми тижнями, – це питання про те, чи планує Зеленський провести президентські вибори в березні 2024 року. Сенатор Ліндсі Грем наполягає на проведенні виборів, заявивши, що це продемонструє відданість України свободі та демократії під час російського вторгнення.

Зеленський відповів, що проведення виборів під час війни буде складним і дорогим, зазначивши, що для забезпечення міжнародного визнання результатів мають бути присутні міжнародні спостерігачі. Але минулого місяця він заявив, що готовий це зробити, “якщо буде потрібно”.

Канада планує надати Україні пакет військової допомоги на суму 64,8 млн канадських доларів (47 млн доларів США), заявив міністр оборони країни Білл Блер. Він включатиме стрілецьку зброю, боєприпаси та захисне спорядження.

На цей вікенд можна сміливо планувати прогулянки та роботу на відкритому повітрі — буде прохолодно,…

Очільник Головного управління розвідки Міноборони (ГУР) Кирило Буданов підтвердив, що зараз на сході Росії майже 11 000 північнокорейських піхотинців проходять підготовку для участі в бойових діях в Україні.

Протягом минулої доби, 17 жовтня, на фронті зафіксували 210 бойових зіткнень. Росіяни активно обстрілюють позиції українських захисників, зокрема, залучивши близько 1450 дронів-камікадзе. 

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.