МЗС України створило оперативний штаб задля допомоги українцям в Ізраїлі

Джерело: речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко у Facebook

У зв’язку з проникненням до Ізраїлю палестинських бойовиків та ракетного обстрілу Міністерство закордонних справ України створило оперативний штаб задля допомоги українцям в Ізраїлі.

За інформацією речника МЗС, наразі громадян України немає серед постраждалих внаслідок бойових дій в Ізраїлі.

Зокрема, українське посольство на постійному контакті з ізраїльською владою та основними лікарнями. Дипломати тримають ситуацію під контролем.

Речник МЗС України закликав українців, що перебувають зараз в Ізраїлі, дотримуватися наступних дій:

  • Утриматися від відвідування центральних та південних районів країни;
  • Зберігати пильність та уважно відстежувати повідомлення місцевих компетентних органів Ізраїлю задля підвищення рівня обізнаності розвитком подій;
  • У випадку обстрілів, може бути активована сирена попередження. Закликаємо уважно ставитися до всіх таких попереджень та дотримуватись інструкцій місцевої влади;
  • У разі перебування у населених пунктах Ізраїлю, які знаходяться у безпосередній близькості до Сектору Газа, під час активації сигналу повітряної тривоги рекомендується невідкладно скористатися бомбосховищами.

У разі потрапляння у надзвичайні ситуації, українським громадянам необхідно звертатися на “гарячі лінії”:

  • Посольства України в Ізраїлі: + 972 546 676 782
  • Української дипустанови у м. Рамалла: + 972 59 823 93 99

Що передувало?

Вранці 7 жовтня бойовики ХАМАС з території Сектора Гази завдали ракетного обстрілу по Ізраїлю. Опісля декілька бойовиків проникли на території Ізраїлю.

Достеменно відомо, що унаслідок ракетного обстрілу загинула 60-річна жінка. ще 15 осіб зазнали поранень.

У міноборони Ізраїлю оголосили надзвичайну ситуацію в радіусі 80 кілометрів від сектора Гази. “Особлива ситуація” дозволяє командуванню тилу військових обмежувати скупчення та закривати райони. Територія включає великі міста Тель-Авів і Беер-Шева.

Також повідомляється, що є кілька втрат після того, як терористи ХАМАС проникли в південне місто Сдерот. Скільки терористів проникло в країну, невідомо. Зіткнення тривають.

За останніми даними, унаслідок масованих ракетних обстрілів з сектора Гази в Ізраїлі поранень зазнали близько 300 осіб.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.