США перекидають авіаносну групу до східної частини Середземного моря через війну в Ізраїлі

Джерело: CNN

8 жовтня міністр оборони США Ллойд Остін повідомив, що ударна група ВМС прямує до східного Середземного моря, оскільки Ізраїль готується до широкомасштабної кампанії проти ХАМАС у Газі.

Остін скерував авіаносну ударну групу ВМС США USS Gerald R. Ford до Східного Середземномор’я. Авіаносець супроводжуватимуть міноносці з керованими ракетами та ракетні крейсери, що є двома іншими класами бойових кораблів ВМС.

США також вживають заходів для посилення присутності винищувачів у регіоні, включаючи ескадрильї F-35, F-15, F-16 і A-10. Минулими місяцями Сполучені Штати направили кілька таких літаків на Близький Схід у відповідь на агресію з боку іранських сил у всьому регіоні, зокрема в Сирії та Оманській затоці.

Присутність ударної групи призначена для стримування “Хезболли” в Лівані та інших бойових угруповань, які виступають проти Ізраїлю, пояснили офіційні особи.

Президент США Джо Байден попередив, що “зараз не той момент, коли будь-яка сторона, ворожа до Ізраїлю, використовуватиме ці напади для отримання вигоди”.

Зазначається, що ХАМАС, як і Хезболла, було визнано терористичною організацією Сполученими Штатами, Європейським Союзом та Ізраїлем. Нині Ізраїль звинувачує свого заклятого ворога Іран у підтримці ХАМАС.

Водночас офіційний представник адміністрації президента США Джо Байдена заявив, що поки незрозуміло, чи грав Іран пряму роль у нападах на Ізраїль цими вихідними, однак, немає жодних сумнівів, що Іран фінансує, екіпірує та озброює ХАМАС.

Військово-політичний кабінет Ізраїлю підтримав офіційне оголошення війни, оскільки ввів у дію пункт 40 Алеф. Фактично затверджено воєнний стан і, відповідно, проведення значних бойових дій.

Зауважимо, 8 жовтня президент Ірану Ебрагім Раїсі зателефонував лідеру ХАМАС Ісмаїлу Ханії та висловив “свою вдячність” бойовикам угруповання.

В зоопарку у Балтіморі (штат Меріленд, США) помер африканський пінгвін, який допоміг врятувати свій вид від вимирання, залишивши після себе понад 200 нащадків, та проживши набагато довше, ніж очікувалося.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.