У ВООЗ попередили про «зліт» лихоманки денге на півдні Європи, у США та Африці

Джерело: Reuters

Найближчим часом лихоманка денге стане серйозною загрозою на півдні США, півдні Європи і в деяких частинах Африки, оскільки глобальне потепління створить умови для поширення комарів, що переносять цю інфекцію.

Як розповіли у виданні, ця хвороба вже давно є лихом у більшій частині Азії та Латинської Америки, спричиняючи 20 тисяч смертей щороку. При цьому рівень захворюваності в світі вже виріс у вісім разів за останні 23 роки, зокрема через зміни клімату, а також збільшення переміщення людей і урбанізації.

Попри те, що багато випадків зараження залишаються незареєстрованими, у 2022 році у світі було зареєстровано 4,2 млн випадків, і представники ВООЗ попередили, що цього року очікуються майже рекордні рівні інфікування.

Також у ВООЗ зауважили, що нині найсильніший спалах за всю історію переживає Бангладеш. Там вже померли понад 1000 пацієнтів.

“Нам потрібно набагато активніше говорити про денге. Потрібно підготувати країни до того, як вони будуть справлятися з додатковим навантаженням, яке виникне в майбутньому в багатьох великих містах”, – прокоментував Джеремі Фаррар, фахівець ВООЗ з інфекційних захворювань.

За його словами, інфекція, найімовірніше, “злетить” і стане ендемічною в деяких частинах США, Європи та Африки – у всіх регіонах, де вже спостерігалася обмежена місцева передача через глобальне потепління, яке робить середовище сприятливим для комарів, які її поширюють.

“Клінічна допомога потрібна дійсно інтенсивна, вона вимагає високого співвідношення медсестер і пацієнтів. Саме це стає великою проблемою в країнах Африки”, – резюмував він.

Київська обласна прокуратура поновила право власності держави на ліс, що має особливе значення для екології столичного регіону. Рішеннями суду у чотирьох справах задоволено позови прокурорів до низки юридичних осіб про повернення лісових земель у Бориспільському районі загальною площею понад 60 га.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.