Моряк ВМС США передавав військові дані Китаю за хабар

Джерело: Reuters

Згідно з даними суду, 10 жовтня американський моряк визнав себе винним в отриманні хабаря розміром 15 000 доларів від офіцера китайської розвідки. В обмін на кошти моряк повинен був надати фото несекретної приватної військової інформації США.

26-річний старшина Веньхен “Томас” Чжао визнав себе винним у змові та отриманні хабаря згідно з угодою про визнання провини, поданою до федерального суду в Лос-Анджелесі.

Чжао зізнався, що надсилав своєму китайському куратору плани військових навчань США в Індо-Тихоокеанському регіоні, оперативні накази, електричні схеми та креслення для радіолокаційної системи на американській військовій базі на Окінаві, Японія, згідно з судовими документами та офіційними особами США. У серпні його заарештували.

Чжао, який працював на військово-морській базі округу Вентура в Каліфорнії, загрожує до 20 років ув’язнення за звинуваченнями, проте остаточного вироку ще не винесено.

Прокурор США Мартін Естрада з Центрального округу Каліфорнії заявив, що Чжао “зрадив свою країну та чоловіків і жінок ВМС США, отримавши хабарі від іноземного противника”.

В зоопарку у Балтіморі (штат Меріленд, США) помер африканський пінгвін, який допоміг врятувати свій вид від вимирання, залишивши після себе понад 200 нащадків, та проживши набагато довше, ніж очікувалося.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.