У Києві попрощалися зі співачкою Ніною Матвієнко

Джерело: Букви

Сьогодні, 11 жовтня, у  Національній філармонії України у Києві відбулася церемонія прощання з українською співачкою та акторкою Ніною Матвієнко.

На вулиці перед філармонією вишикувалася довга черга охочих вшанувати пам’ять народної артистки України Ніни Матвієнко.

Попрощатися з українською артисткою прийшли її рідні, колеги по сцені та прихильники співачки. Серед тих, хто прийшов висловити співчуття родині народної артистки – міський голова Києва Віталій Кличко та співак Дмитро Монатик.

Зокрема, на церемонії прощання зачитали промову від президента Володимира Зеленського.

Нагадаємо, що 8 жовтня у віці 75 років померла українська співачка та акторка Ніна Матвієнко.

“Мама померла”, – підписала тоді Тоня Матвієнко світлину із зображенням своєї мами.

Довідково. Ніна Митрофанівна Матвієнко – українська співачка та акторка. Народна артистка Української РСР (1985 р.), лавреатка Державної премії УРСР ім. Шевченка (1988 р.), Героїня України. Членкиня Спілки кінематографістів України (1989 р.). Мати співачки Антоніни Матвієнко.

У репертуарі співачки було багато народних пісень, серед них обрядові, ліричні, гумористичні, пісні-балади, українські пісні XVII—XVIII сторіччя. Ніна Матвієнко співпрацювала з відомими вітчизняними композиторами сучасності; для неї писали твори Євген Станкович, Олег Кива, Мирослав Скорик, Ірина Кириліна, Ганна Гаврилець і багато інших.

Зіграла в телевиставах (“Маруся Чурай”, “Катерина Білокур”, “Розлилися води на чотири броди”), художніх фільмах (“Солом’яні дзвони”, “Пропала грамота”), у радіовиставах (“Політ стріли”, “Кларнети ніжності”).

Співачка озвучила ряд науково-популярних, хронікально-документальних кінофільмів, кілька теле- і радіопрограм. 1984 року брала участь у створенні українського мультфільму “Колискова”. 1988 року був знятий відеофільм за участю Ніни Матвієнко “Русалчин тиждень”.

Серед авторських театрально-режисерських робіт акторки – музичний спектакль “Під сонцем” (1997) за участю японського танцівника Тадаші Ендо, а також грандіозне музично-сценічне дійство “Золотий камінь посіємо ми” (1998). Крім того, Ніна Матвієнко 1995 року зіграла 16 вистав з американським театром La Mama E.T.C. (Нью-Йорк, США).

Артистка з великим успіхом гастролювала в Мексиці, Канаді, США, Чехії, Польщі, Фінляндії, Кореї, Франції, країнах Латинської Америки.

В зоопарку у Балтіморі (штат Меріленд, США) помер африканський пінгвін, який допоміг врятувати свій вид від вимирання, залишивши після себе понад 200 нащадків, та проживши набагато довше, ніж очікувалося.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.