В Україні створять реєстр порушень міжнародного гуманітарного права

Джерело: Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України

Міжвідомча комісія з питань застосування та реалізації норм міжнародного гуманітарного права в Україні ухвалила рішення про створення реєстру порушень міжнародного гуманітарного права (МГП).

Рішення було прийнято на засіданні під головуванням віцепрем’єр-міністерки Ірини Верещук.

На цьому засіданні було створено ще дві робочі групи Комісії:

  • з питань захисту природного середовища від наслідків збройного конфлікту;
  • з документування воєнних злочинів.

Також було створено робочу групу з підготовки до 34-ї Міжнародної конференції Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, яка відбудеться у жовтні 2024 року за участі делегації Уряду.

Крім того, учасники засідання заслухали звіт про діяльність Національного інформаційного бюро, яке функціонує при Мінреінтеграції з березня 2022 року.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.