НАЗК виключило з переліку міжнародних спонсорів війни індійського виробника діамантів SRK

Джерело: НАЗК

Національне агентство з питань запобігання корупції виключило одну з найбільших у світі компаній з виробництва та експорту діамантів індійську Shree Ramkrishna Exports (SRK) з переліку міжнародних спонсорів війни.

Компанія вийшла з офіційною заявою, де зазначила, що буде дотримуватись міжнародних зобов’язань та не співпрацюватиме з російськими підсанкційними суб’єктами.

Крім того, у компанії заявили про свою підтримку нинішнім і майбутнім ініціативам країн G7 щодо обмежень поводження з російськими алмазами, та утримання від їх закупівель.

Індія є одним з основних покупців алмазів, насамперед дрібної алмазної сировини з Росії, і найбільшим у світі центром виробництва діамантів. Таке рішення компанії має послабити спроможність РФ вести повномасштабну війну проти України та її вплив у світі.

Зараз в окремих країнах санкційної коаліції діє заборона на імпорт російських алмазів, але вона стосується виключно необроблених алмазів. Деякі компанії знайшли спосіб обходити такі обмеження.

Необроблені російські алмази змішують з іншими алмазами, а потім продають як “змішаний” товар. Також, заборона не поширюється на російські діаманти, що були оброблені в інших країнах.

У НАЗК пояснили, що це створює значні прогалини в санкційному механізмі, які дозволяють таким компаніям, як “Алроса” не тільки наповнювати російську військову казну грошима, а й брати участь у будівництві військових підводних човнів та поширювати кремлівський вплив на інші континенти.

“Агентство вітає рішення SRK та слідкуватиме за виконанням зобов’язань, які взяла на себе компанія”, – зазначили у НАЗК.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.