Атака ХАМАС на Ізраїль поклала край стосункам Нетаньягу та Путіна – WSJ

Джерело: The Wall Street Journal

За інформацією ЗМІ, між прем’єр-міністром Ізраїлю та президентом Росії зберігалось “тепле спілкування”, однак зараз цьому прийшов кінець.

Попри повномасштабне вторгнення РФ в Україну, після якого чимало міжнародних лідерів припинили співпрацю з російським президентом Володимиром Путіним, прем’єр-міністру Ізраїля Біньяміну Нетаньягу вдавалось зберігати теплі стосунки з очільником Кремля.

У виданні зауважили, що стосунки Нетаньягу та Путіна не погіршились навіть після того, як РФ зблизилась з Іраном, який є ворогом Ізраїля.

Політики підтримували зв’язок телефоном і Нетаньягу повідомив про підхід до війни в Україні, відмовившись надавати Києву летальну допомогу або системи протиповітряної оборони, попри тиск Заходу.

Однак все змінилось після атаки палестинського угруповання ХАМАМ на Ізраїль 7 жовтня.

“Тепер, після смертоносної атаки підтримуваних Іраном бойовиків ХАМАС на Ізраїль, ці розмови, схоже, припинилися. Путін – один з небагатьох світових лідерів, який не подзвонив Нетаньягу, щоб висловити співчуття у зв’язку з загибеллю понад 1300 ізраїльтян, вбитих ХАМАСом під час цієї атаки”, – мовиться у статті.

Зазначається, що припинення угоди між Росією та Ізраїлем свідчить про широкі тектонічні зрушення, що відбуваються в ролі Росії на Близькому Сході відтоді, як Путін розпочав війну в Україні.

Росія в обмін на ударні БпЛА надала Ірану навчально-тренувальні літаки Як-130 і розглядає можливість продажу Ірану винищувачів Су-35, що може змінити баланс повітряних сил на Близькому Сході.

Окрім цього, Кремль має внутрішні причини вітати війну якомога далі від російських кордонів, зокрема президентські вибори у Росії, заплановані на березень, оскільки Путін шукає спосіб відволіктися від війни в Україні.

  • Палестинське бойове угруповання ХАМАС заявило, що цінує заяву Росії, яка засудила обстріли сектора Гази Ізраїлем і вітає “невтомні зусилля РФ” зупинити ці атаки.

Київська обласна прокуратура поновила право власності держави на ліс, що має особливе значення для екології столичного регіону. Рішеннями суду у чотирьох справах задоволено позови прокурорів до низки юридичних осіб про повернення лісових земель у Бориспільському районі загальною площею понад 60 га.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.