США та Ізраїль обговорюють майбутнє сектора Гази без ХАМАС – Bloomberg

Джерело: Bloomberg

Американські та ізраїльські офіційні особи розглядають майбутнє сектора Гази після вигнання угруповання ХАМАС. Серед планів – потенційне створення тимчасово уряду за підтримки ООН та за участю арабських урядів.

Обговорення все ще перебувають на ранній стадії та залежать від подій, які ще мають відбутися, не в останню чергу з яких буде успіх ізраїльської наземної атаки, за словами джерел. І будь-яка така можливість потребуватиме підтримки з боку арабських країн у всьому регіоні, що аж ніяк не є певним.

Ізраїльські офіційні особи неодноразово заявляли, що вони не мають наміру окупувати Газу, але вони також заявили, що подальше правління ХАМАС є неприйнятним після нападу 7 жовтня, під час якого група вбила 1400 ізраїльтян і взяла в заручники 200 осіб.

Проблема досягнення обох цих цілей допомогла посилити занепокоєння США щодо того, що Ізраїль не приділяв належної уваги тому, що відбувається після наземного нападу. США також стурбовані тим, що напад на Газу без чіткої мети, окрім витіснення ХАМАСу, може перерости конфлікт у регіональну війну.

Речник Ради національної безпеки Білого дому заявив, що зараз у центрі уваги – об’єднання світу проти терористів і якнайшвидша доставка гуманітарної допомоги до Гази. США та Європейський Союз визнали ХАМАС терористичною групою.

Водночас доля Гази після ймовірного наземного вторгнення стала однією з найактуальніших турбот американських посадовців. За два тижні після нападу ХАМАС команда президента США Джо Байдена намагалася збалансувати підтримку Ізраїлю та занепокоєння щодо розгортання гуманітарної кризи в Газі.

У межах триваючих переговорів, США та їх союзники прагнули уповільнити час вторгнення, щоб виграти час для того, щоб більше людей покинули північну частину Гази, а також для таємних переговорів за посередництва Катару щодо звільнення заручників, утримуваних ХАМАСом.

За словами Вільяма Ашера, колишнього старшого аналітика з Близького Сходу в Центральному розвідувальному управлінні, створити тимчасовий уряд було б неймовірно складно, а отримати мовчазну згоду арабських урядів було б ще складніше.

“План, який передбачає участь арабських урядів, вимагатиме серйозних змін у тому, як арабські держави приймають ризик і співпрацюють одна з одною. Це також вимагатиме стрибка довіри з боку Єрусалиму — товару в дефіциті”, — сказав Ашер.

20 жовтня міністр оборони Ізраїлю заявив, що країна не має наміру керувати територією Гази після завершення військових операцій. Ізраїль прагне відокремитися від Гази та створити “нову реальність безпеки” в регіоні, заявив Йоав Галлант парламентському комітету у закордонних справах і обороні в Тель-Авіві.

Лідер ізраїльської опозиції Яїр Лапід запропонував повернути контроль над Газою палестинській владі, яка зазнала поразки від ХАМАС на виборах у 2006 році.

“Я вважаю, що зрештою найкраще, щоб палестинська влада повернулася в Газу”, — сказав Лапід на брифінгу для ЗМІ в Тель-Авіві .

За словами Теда Сінгера, колишнього старшого офіцера розвідки Центрального розвідувального управління, який спеціалізувався на Близькому Сході, Палестинська влада, яка керує

Західним берегом, і палестинська діаспора в таких країнах, як Йорданія та Ліван, не запропонують життєздатної альтернативи.

“Вигнана з Гази у 2006 році Палестинська влада не має довіри і ледве керує Західним берегом. Палестинська діаспора втратила значущі зв’язки з Газою”, – сказав Сінгер.

Представники адміністрації Байдена досі уникали публічних обговорень можливих домовленостей про управління Газою.

Палестинський народ у Газі заслуговує на лідерство, яке дозволить йому жити в мирі та безпеці, заявив у неділю в ефірі CBS радник Байдена з національної безпеки Джейк Салліван.

“Я не в змозі сказати, як це буде виглядати в майбутньому. Але це правильне запитання, яке потрібно поставити зараз, коли все розгортається, тому що ми повинні думати не лише про негайний термін, але й довгостроковий”, – сказав Салліван.

  • Відомо, що бойовики ХАМАС, які здійснили несподіваний напад 7 жовтня на Ізраїль, були під впливом каптагону – синтетичного стимулятора амфетамінного ряду, який таємно вироблявся в Південній Європі.
  • США наклали вето на резолюцію Ради Безпеки ООН щодо заклику припинення вогню між Ізраїлем і Сектором Газа. Автором резолюції була Бразилія, яка засуджувала будь-яке насильство проти мирного населення обох сторін.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.