Щеплення від Covid та грипу можуть дещо підвищити ризик інсульту у людей похилого віку

Джерело: CNN

Згідно з даними, вакцини від Covid-19 і грипу можуть дещо підвищити ризик інсультів, спричинених утворенням тромбів у мозку людей похилого віку, особливо якщо обидві вакцини вводяться одночасно особам старше 85-ти років.

Таку особливість виявили експерти Управління з контролю за продуктами й ліками США, які проаналізували дані претензій Medicare. Це друге дослідження, яке виявило підвищений ризик інсульту для людей похилого віку після спільної вакцинації від Covid-19 і грипу.

У січні Центри контролю за захворюваннями США та FDA оприлюднили публічне повідомлення, в якому пояснювали, що одне з їхніх досліджень моніторингу безпеки вакцин у режимі майже в реальному часі — під назвою Vaccine Safety Datalink — виявило невеликий і невизначений ризик інсульту для людей похилого віку, які отримали дозу двовалентної вакцини проти Covid-19 Pfizer і щеплення проти грипу високою дозою або з ад’ювантом в той самий день.

Це дослідження спонукало FDA ширше поглянути на інсульти після вакцинації, зазначені в медичних картах людей похилого віку в Medicare.

Та попри все, ризик, визначений у дослідженні FDA, видається дуже малим — приблизно 3 інсульти або транзиторні ішемічні атаки на кожні 100 000 введених доз — і дослідження показало, що інсульт може бути зумовлений насамперед високими дозами або ад’ювантами вакцин проти грипу, які спеціально розроблений для активізації імунної системи, щоб вона сильніше реагувала на щеплення.

Під час додаткового аналізу даних заяв Medicare дослідники FDA виявили дуже незначне підвищення ризику інсульту у дорослих віком від 65 років і старше, які отримали лише високу дозу щеплення від грипу. В абсолютному вираженні додатковий ризик від високих доз щеплень від грипу становив 1-2 інсульти на кожні 100 000 доз.

“Абсолютний мізерний ризик. Я маю на увазі, що це тривіально порівняно з ризиком смерті від Covid для людей старше 85 років “, — сказав Стів Ніссен, кардіолог і дослідник клініки Клівленда в Огайо.

Принаймні п’ять інших нещодавніх досліджень , багато з яких було розпочато, щоб спробувати виявити цей зв’язок, не виявили додаткового ризику інсульту після вакцинації від Covid-19, грипу чи обох.

Дослідники кажуть, що вони продовжують досліджувати можливий зв’язок, проте наголошують на необхідності щеплень, оскільки ризик інсульту від щеплень надзвичайно низький порівняно з ризиком інсульту чи інших наслідків після захворювання на COVID-19 чи грип.

Для дослідження FDA розглянули медичні заяви понад 5,3 мільйона дорослих у віці 65 років і старше, які були зареєстровані в Medicare і отримали двовалентну вакцину проти Covid-19 виробництва Pfizer або Moderna. Вони не помітили підвищеного ризику інсульту в загальній групі після вакцинації від Covid-19.

Коли вони подивилися на дорослих віком від 85 років і старше, вони виявили підвищений ризик інсульту, спричиненого утворенням тромбів, у тих, хто робив щеплення Pfizer, але не у тих, хто робив щеплення Moderna.

Люди похилого віку віком від 65 років, які отримали двовалентну вакцину та щеплення проти грипу високою дозою чи ад’ювантом одночасно, також мали підвищений ризик утворення тромбів у мозку.

Дослідження є спостережним, тобто воно може лише показати асоціації, воно не може довести причину та наслідок. Він також був опублікований як препринт перед рецензуванням сторонніми експертами та публікацією в медичному журналі.

  • Згідно з результатами дослідження, лихоманка, озноб, втома і головний біль після вакцини проти COVID-19 можуть бути ознаками активного вироблення антитіл.
  • Згідно з новими дослідженнями, вживання матча-латте або зеленого чаю може “ефективно інактивувати” Covid. Як показав аналіз, хімічні речовини в напої зв’язуються зі спайковим білком, який виступає з поверхні вірусу, і не дозволяють йому заразити клітини.

Українські захисники, які воюють на Донеччині, взяли у полон кількох російських військових, серед яких був єгиптянин.

Камала Гарріс, кандидатка від Демократичної партії на пост президента США, змінює стратегію кампанії, намагаючись залучити більше чоловіків-виборців і республіканців.

На цей вікенд можна сміливо планувати прогулянки та роботу на відкритому повітрі — буде прохолодно,…

Очільник Головного управління розвідки Міноборони (ГУР) Кирило Буданов підтвердив, що зараз на сході Росії майже 11 000 північнокорейських піхотинців проходять підготовку для участі в бойових діях в Україні.

Кандидат у президенти США Дональд Трамп заявив, Президент України Володимир Зеленський допоміг почати війну з Росією.